Miután a Honda és a McLaren-vezér egy szuper versenyképes, “igazi ékszer” erőforrás ígéretével elcsábította Fernando Alonsót a kétszeres világbajnok spanyol és csapattársa, Jenson Button idén általában annak is örülhetett eddig, ha célig elért az autóval.
A Honda hazai futama, a Japán Nagydíj előtt sem remélhetnek ennél többet, a pontszerzés kész csoda lenne a gyors szuzukai pályán. Alonso elismeri, hogy csalódást okoztak a szurkolóknak. 
“Nehéz lenne vitatkozni a szurkolói állásponttal, megértem őket és megérdemeljük a kritikákat a teljesítményünk miatt, hiszen nem azt hozzuk, amit elvárnak tőlünk. Azonban a csapat szempontjából más a dolog, ugyanis ennél többet már nem tehetünk, mindenki 100 százalékos erőbedobással dolgozik.”


“Mindenki minden tőle telhetőt megtesz, éjt nappallá téve dolgozik, hogy javuljon a helyzet minden területen. Javulnunk kell a teljesítmény tekintetében, a megbízhatóságot illetően, a hétvége bonyolítását tekintve, a szabadedzésen végzett program, a bokszkiállások szempontjából is és a versenyzői munka sem kivétel. Voltak nehéz szabadedzéseink, minimális futással, amik után az időmérőn nem tökéletes a kör, hiszen előtte alig vezettünk. Mindannyiunknak javulni kell, az utolsó szerelőtől a versenyzőkig.” 
Alonso hozzátette, hogy ha az év végéig ez sikerül, akkor már örülni fog, aztán majd eldől, hogy a téli fejlesztésekkel mit lehet kezdeni a motorral.
A kérdésre, hogy nehéz-e feldolgozni, hogy a hazai pályán valószínűleg a Q2-be való továbbjutásra sem lesz esélyük, a spanyol így felelt: “Ez már nem jelent meglepetést, már februárban megértettük, hogy ez a helyzet.”
A McLaren és a Honda a hétvégén egyébként a japán gyártó Szuzukától 500 km-re fekvő Szakurában tart válságértekezletet, amelyen a motorfejlesztési kolátozások lazításának lehetőségét, a csapat finanszírozásának kérdését és persze Button jövőjét is megtárgyalják.