Kimi Räikkönen jó két éve nem kvalifikált olyan jól, mint a mostani Olasz Nagydíj időmérőjén, a 2007-es bajnok a 2. helyre, Lewis Hamilton mellé állhatott fel a monzai rajtrácson.
A frissen újraszerződtetett finn azonban gyorsan leszerepelt a Ferrari hazai pályáján, a startnál beragadt, a szó szoros értelmében a teljes mezőny elment mellette, mielőtt nekilendült a futamnak. A verseny után nem tudta megmondani, miben hibázott, de nagyon valószínű, hogy a Belga Nagydíjra bevezetett, a kuplung fogáspontjára vonatkozó szigorítások fogtak ki rajta.


“Amint elengedtem az első kuplungot, aktiválódott a lefulladásgátló. Amennyire tudom, én rendesen csináltam a dolgokat, de ahogy láthattuk, volt valami gond a második kuplunggal, nem volt a megfelelően beállítva. Én szinte biztos vagyok benne, hogy ugyanúgy csináltam rendesen, mint mindig,  de valami történt, nem tudom. Akármi is volt, bekapcsolt a  lefulladásgátló, aztán kellett pár másodperc, és addigra az utolsó voltam. A lényeg, hogy rájöjjünk, mi történt, és hogy a megfelelő módosításokat végezzük, ha kell” – magyarázta.
A 2007-es bajnok végül az 5. helyig küzdötte előre magát, de a hiba nélkül minden bizonnyal a dobogón zárt volna, hiszen Sebastian Vettel a 2. lett a másik Ferrarival.


“Mindent megtettem, amit lehetett. Természetesen csalódott vagyok, de a futam jól ment. Ötödik lettem, de nem éppen ideális, amikor a második helyről indul valaki, és az első kanyar után már az utolsó. Az autó egész hétvégén jó volt, bár így visszatekintve húzós volt a helyzet a gumikkal az első etap végén. Persze az sem segített, hogy előzgetnem kellett, de miután elkerült a második szett, már jól ment.”