A pénteki edzésnap után Fernando Alonso már jelezte, hogy a McLaren-Hondának a Q2-be való továbbjutás is túl nagy falat lehet a Brit Nagydíj időmérőjén, és így is lett: a silverstone-i kvalifikáción a spanyol a 17., csapattársa, Jenson Button a 18. helyet hozta, csak a sereghajtó Manor autóit verték.


Alonso a kvalifikáció után azt mondta, ennyi volt a maximum, a helyzet pedig még rosszabb lesz a következő versenyeken.
“A délelőtti edzésen gond volt az ERS-szel, kevés kört mentem, nem teljesen ismertem a körülményeket az időmérő előtt, de úgy gondolom, hogy sikerült hozni a maximumot. Pár tizeddel Jenson előtt végeztem, ennél gyorsabb már nem lehettem volna” – mondta, mire a riporter megjegyezte, hogy ha a Q1-es búcsú a maximum, akkor nem túl rózsás a helyzet. 
“Három hét múlva, Magyarországon ugyanez lesz, Belgiumban talán még rosszabb, Monzában is rosszabb lesz ennél, szóval ha valaki unja már a szereplésüket, akkor talán Japánra vagy Mexikóra kapcsolja be újra a tévét, mert addig még ennél is rosszabb futamok jönnek.” 
“Tisztában vagyunk ezzel, pontosan az a terv, hogy lenyeljük a büntetéseket, hogy cserélhessük a motorokat és tudjunk fejleszteni. Minden rosszabbul alakul, mint képzeltük, de miután a 3-4. futam környékére egyértelmű lett a helyzet, ahhoz viszonyítva egyre jobbak vagyunk. Persze megértem, hogy a Q1-es kiesés kívülről nem ezt mutatja, de mi higgadtak vagyunk.” 
Alonso: Lesz ez még rosszabb is! 3


Alonso egyenesen odáig ment, hogy a mostani volt a McLaren-Honda idei legjobb kvalifikációja.
“Elég sokat fejlődtünk, az év egyik legjobb időmérője volt ez számunkra. Tudom, hogy hülyeségnek hangzik, de sosem voltunk csak 1,5 másodpercre a Ferraritól úgy, hogy az idény egyik leghosszabb pályáján vagyunk és náluk is a közepes keverék volt fent. Az elsőhöz viszonyított lemaradásunk is kisebb, de egyelőre egy kicsit hátrányban vagyunk a motorerő tekintetében, és küszködni is fogunk, amíg ez nem javul.”
A spanyol állítása azért nem egészen igaz, a kvalifikáción így alakult a Mercedeshez mér lemaradásuk (a McLaren időmérős legjobbja a pole-hoz képest): Spanyolország – 103,69%, Monaco – 102,66%, Kanada: 102.53%, Ausztria: 103.33%, Silverstone: 102.94%.