Megbánást ugyan nem tanúsított a Monacói Nagydíjon Romain Grosjeannal történt – okozott – balesete miatt, mindenesetre a stewardok két büntetőpontot és a következő futamra érvényes öthelyes rajtbüntetést osztottak ki a Toro Rossó-s Max Verstappennek.


A 17 éves versenyző végül a mai időmérőn elért pozíciójához képest 15 hellyel hátrébbról rajtol majd vasárnap, ugyanis az autójában kicserélték az erőforrást, az ötödik új motor beszerelése pedig automatikusan hozza a tízhelyes büntetést. 
A Renault egyébként már előre valószínűsítette, hogy partnereinél előfordulhat ilyen – a Red Bullnál azonban inkább Ausztriára szeretnék halasztani a büntetést.
Ami Verstappent illeti, a Toro Rossónál két okból döntöttek a hátrasorolás montreali “lenyelése” mellett: a csapat autói amúgy sem túl versenyképesek a Gilles Villeneuve pályán, ahol azonban lehetséges az előzés, így könnyebb visszakapaszkodni, mint máshol.
Ezzel együtt a holland minden jól jár a 2015-ös szabályokkal: míg tavaly az Osztrák Nagydíjra is vitt volna magával büntetést, ha nem tudja mind a 15 helyet “felhasználni”, idén már csak különböző, a versenyen letöltendő büntetések várnak rá (maradék: 1-5 hely – 5 másodperces időbüntetés; 6-10 – 10 mp; 10 felett – bokszutca-áthajtás).
Jenson Button az utolsó edzésen adódott meghibásodása miatt nem vesz részt a kvalifikáción, így garantáltan a mezőny végéről indul – alkatrészcsere esetén hasonló büntetésekkel kell számolnia majd.