Gene Haas a reflektorfényben (Fotó: Europress)

Gene Haas a reflektorfényben (Fotó: Europress)

Az amerikai Haas csapattal kapcsolatban egyelőre csak annyi biztos, hogy jövőre csatlakozik a Forma-1 mezőnyéhez, de továbbra sem tudni, ki lesz a csapat két pilótája. A tulajdonos Gene Haas előre megmondta, hogy nem fogja elkapkodni a döntést.

Tekintettel arra, hogy a csapat technológiai partnere és motorszállítója a Ferrari, a jelenleg tesztpilóta Esteban Gutierrez jó esélyekkel pályázhat az egyik ülésre. Szintén esélyes a GP2-ben versenyző Alexander Rossi, de akár Danica Patrick is érkezhet a NASCAR-ból.

“Ahogy közeledik a következő szezon, úgy nő az érdeklődés komolysága a pilóták részéről” – mondta Haas. “Nagy a nyüzsgés a paddockban, nem könnyű jó döntést hozni: lám, van olyan csapat, amelytől jó eredményt vártak, de nem úgy teljesít.”

Haas valószínűleg Nico Hülkenbergre és Sergio Perezre célzott, akik jelenleg nem sok jóra számíthatnak a Force Indiánál, és nem is titkolják csalódottságukat. Vijay Mallya ennek ellenére optimista, a Force India főnöke szerint “nagyon jó esély van arra”, hogy mindkét versenyzőt sikerül megtartani.

“Lehet, hogy olyan pilótákat választunk, akik nem elégedettek a jelenlegi csapatukkal. Egy rossz választással teljes karrierek juthatnak zsákutcába” – reagált Haas.

Az új csapatot és partnerét, a Ferrarit közben tisztázták egy vád alól is, amely a Stratégiai Munkacsoport legutóbbi ülésén merült fel. A Mercedes vetette fel, hogy a Ferrari megsértheti a szélcsatornás szabályokat azzal, hogy segít a Haasnak a 2016-os felkészülésben. A Haas a Ferrari szélcsatornájában teszteli a részben Ferrari-alapú autóját, és ezzel a Mercedes szerint jogosulatlan előnyhöz juthatott a rivális.

A Nemzetközi Automobil Szövetség ellenőrt küldött Maranellóba, a vizsgálat azonban nem talált semmi különöset. Az együttműködést a Mercedes mellett a Red Bull és a McLaren is gyanúsnak találta, az érintett csapatok szerint a Ferrari “túl komoly” fejlesztési csomaggal érkezett Spanyolországba.