Az 1988-1992 közötti sikerkorszak alapján mindenki nagyon sokat várt a McLaren és a Honda újabb partnerségétől, de az új turbókorszakba a többiekhez képest egy évvel később belépő japán gyártó erőforrása minden várakozást alulmúlt.
A 2012 óta amúgy sem acélosan teljesítő McLaren Forma-1-es történetének legrosszabb idénykezdését produkálta idén, Fernando Alonso és Jenson Button öt furduló alatt még nem szerzett pontot.
A Honda F1-es főnöke, Arai Jaszuhisza nemrég arról beszélt, hogy az idény közepére szeretnének dobogós helyezésekért küzdeni, az év végére pedig a Mercedes beérése a cél, de japán gyártó egy másik mérnöke, Mukumoto Rjó jóval visszafogottabb. 


A spanyol Marca kérdésére, hogy nyerhetnek-e idén futamot, így felelt:
“Nem. És még jövőre is nehéz lesz. Új csapatként nagyon nehéz elérni az első győzelmet, amikor a többiek jóval előbb kezdték a munkát. 2016-ban már igyekszünk majd futamot nyerni, de a motorsportban semmire sincs garancia. Az idei célunk az, hogy az idény végére felzárkózzunk a harmadik csapatra. Ha az sikerül, már nagy eredmény lesz.”
Mukomoto nem titkolja, hogy az erőforrás még mindig messze van a kívánatos szinttől:
“Továbbra is fejlődünk, de ez nem könnyű. Küzdünk, de még messze vagyunk. Egyelőre nem tudjuk a határig vinni az erőforrást úgy, mint az ellenfelek, a mérnökeink nagyjából a teljesítmény 70 százalékát tudták kihozni belőle.”