A csütörtöki megbeszélésen a tervek szerint rövid és hosszú távra szóló szabályváltoztatásokról is szó lesz: az új motor- és gumiszabályok mellett az autók áttervezéséről, a szélcsatornás tilalomról és költségcsökkentési intézkedésekről is tárgyalni fognak.

Noha egyre többen sürgetnek reformot az F1-ben, Bernie Ecclestone szerint ezen a megbeszélésen nem lesz semmi konkrétum. “Úgy saccolom, hogy négy-ötórás lesz ez a míting, az egyetlen konkrétum pedig az lesz, hogy megállapodunk egy új időpontban a folytatásra” – mondta Ecclestone.

“Az F1 problémája jelenleg, hogy demokrácia van. Ez nem jó, és ami azt illeti, nem is szeretem a demokráciákat: egymással versenyző emberek soha nem fognak egyetérteni. Akik nyerésben vannak, nem akarnak változtatást, de amint vesztesek lesznek belőlük, rögtön az asztalt csapkodják.”

“Így megy ez nálunk, szóval el kellene jutnunk oda, hogy hozunk egy döntést, aztán közöljük mindenkivel, hogy ez lesz.”

A Stratégiai Munkacsoportban 18 szavazat van, ebből hat a jogtulajdonosoké, hattal az FIA rendelkezik, hat pedig a csapatoké. A többséget kapó javaslatok az F1 Commisson elé kerülnek második lépésben.

Ecclestone szerint nemhogy komolyabb kérdésekről, de még az ötödik motorról sem lesz megállapodás. “Most vannak, akik azt mondják, hogy elég lesz négy is. Mert a motorszállítók ötödik motort csak több pénzért adnának, a csapatok viszont ezt nem tudják kigazdálkodni.”