A 2015-ös idény első négy versenye alapján Fernando Alonso rosszul döntött, amikor a nagy ugrás előestéjén elhagyta a Ferrarit, hogy a Hondával új korszakot kezdő McLarenhez térjen vissza. A wokingi csapat egyelőre sehol sincs.


Alonso volt ferraris csapattársa, Felipe Massa szerint a kétszeres világbajnok nem fogja sokáig bírni a versenyképtelenséget, lelép vagy átszerződik valahova.
“Alonso nem könnyű ember, kellenek neki az eredmények. Elvárja, hogy az élen küzdjön. Idén még lenyeli, hogy az előrelépésen dolgozik a csapat, de ha jövőre sem lesz változás, akkor meggondolhatja a folytatást. Nem tudom, mihez kezdene azután, lehet, hogy visszavonulna” – mondta a brazil UOL Esportének 
Míg sokan Massával együtt Alonso esetleges távozásáról spekulálnak, a McLaren cégvezére, Ron Dennis a Forma-1 hivatalos oldalának adott interjújában kizárta ezt:
“Világos hároméves szerződése van velünk, opciók nélkül. Ennyi. Mi ezt ajánlottuk neki, ő pedig ezt akarta aláírni. Ennél egyértelműbb már nem lehetek.”
F1: Alonso nem léphet le csak úgy 3


Alonso mclarenes visszatérése a fentiek ellenére vitathatatlanul nyögvenyelősen indult, rögtön egy, a mai napig ellentmondásos tesztbalesettel indult, és egyelőre a pályán sem várható gyógyír az eredmények formájában. Egyesek úgy vélik, hamarosan újjáéledhetnek a 2007-es feszültségek, amelyek a kémbotrányban csúcsosodtak ki, de Dennis szerint erre nincs esély.
“2007 már a régmúlt. Mindannyian továbbléptünk, értem ezalatt a McLarent, a Ferrarit, és az FIA-t is. A mai Fernando fantasztikusan motivált, ugyanolyan gyors és versenyképes, mint bármikor, tapasztaltabb és szakmaibb, mint valaha, és mindehhez magával ragadó energia és lelkesedés párosul. Újra győzni fogunk, együtt győzünk, Fernandóval az élen. Csodálatos betetőzése lesz majd egy ragyogó karriernek.”
A McLaren-vezér meggyőződése, hogy a csapat egyik legfőbb erőssége a versenyzőkben rejlik:
F1: Alonso nem léphet le csak úgy 4


“Nem kertelek: Fernando és Jenson személyében miénk a legjobb páros a Forma-1-ben. Mindketten világbajnokok. Ketten együtt 507 futamon indultak már, 47-et megnyertek. Kevin (Magnussen) az F1 legjobb tartalékosa, ne feledjük, élete első nagydíján a második lett, ez ritka, mint a fehér holló. A háttérben pedig ott van Stoffel (Vandoorne) aki brillírozik a GP2-ben, valamint Nyck (de Vries), aki nagyon szépen halad a Formula Renault 3.5-ben.”
“Ez az öt versenyző a tehetség gondosan válogatott palettáját adja, amit minden Forma-1-es csapat irigyel, ezt elhihetik! Sőt mi több, ez egy család, mindenki érzi, hogy összetartozunk. A Honda is hosszú távra tervez, szóval együtt győzni fogunk, mindenünk megvan ehhez.”