F1: A Ferrari-elnöktől meg kellett szabadulni 2 A Ferrari szempontjából kataszrofálisan alakult az előző idény, a csapat győzelem nélkül maradt. Az eredménytelenség következményekkel járt: alapos átszervezést hajtottak végre Maranellóban, csapatfőnököt például kétszer is cseréltek. Több mérnök mellett mennie kellett az elnök Luca di Montezemolónak is, akinek helyére Sergio Marchionne került.

“2014 katasztrófa volt” – ismerte el a Fiat Chrysler elnöke, John Elkann, Gianni Agnelli unokája. “A legfontosabb Luca di Montezemolo elengedése volt, aki több mint húsz éven át óriási energiával és nagy elkötelezettséggel vezette a márkát.”

“Kimagasló teljesítményt nyújt a márka vonz- és varázserejének megőrzésében, megalkotta a világ legjobb autóit, és 2008-ig, a verhetetlen Todt-Schumacher párosnak köszönhetően a pályán is sikereket hozott.”

“Ezeket a sikereket már Sergio Marchionnének kell megismételnie, de sok más dolog is változott. Örülünk a jó 2015-ös rajtnak, Maurizio Arrivabene kezei között jó helyen van a csapat, és két nagy bajnokunk is van.”

A Mercedes-csapat vezetője, Niki Lauda szerint is jó döntés volt Montezemolo lecserélése. “Ez fájdalmas lehetett Luca számára, de működött” – vélekedett Lauda. “Montezemolo barátja vagyok, de el kell ismernem, hogy 23 év után talán befejeződött egy ciklus. Remélem, illetve álmodozom arról, hogy Montezemolo és Marchionne egyszer még békét kötnek egymással.”