Míg Sebastian Vettel első ferraris versenyén a két Mercedes mögött feljutott a dobogóra, Szepangban pedig már győzelmet is hozott a maranellói alakulatnak, Fernando Alonso az egyelőre tökéletesen versenyképtelen, megbízhatatlan McLaren-Hondában ül. 


Sokak szerint a kétszeres világbajnok spanyol nagy hibát követett el azzal, hogy a szerződése lejárta előtt elhagyta a Ferrarit, de vannak olyanok, akik szerint nem érdemes így nézni a dolgokat:
“Senki nem számított rá, hogy ekkorát ugranak előre” – mondta a Ferrariról az idén a Marussia Manronál bemutatkozott Roberto Merhi. “Igazságtalan Fernandót kritizálni. A Forma-1 nagyon bonyolult sport, néha kész lutri a csapatválasztás. Legyünk türelmesek, meglátjuk, mi lesz a helyzet az idény végére, vagy akár pár év múlva – Fernando kezdettől fogva középtávú tervekről beszélt.”
A kérdésre, hogy szerinte a siralmas 2015-ös kezdés után képes lesz-e eleget javulni a McLaren Merhi határozottan felelt: “Máris sokat javultak. Óriási fejlődés történt Ausztrália és Malajzia között.”
A spanyol motorsportszövetség elnöke, Carlos Gracia szintén megértően viszonyul Alonso csapatváltásához.
F1: Türelem, Alonso nem nyúlt mellé 3


“Nagyon bonyolult volt a ferraris történet. Nyilván szívesen látnám Fernandót az idei Ferrariban, de azért a mostani kilátásai sem rosszak, tiszteletben kell tartanunk a döntését.  A Honda nem csak nézőnek tért vissza, és ha már a Ferrarit emlegetjük, a McLarennek is hatalmas múltja van, és mindent megtesznek majd az autó fejlesztéséért. Szerintem a Spanyol Nagydíjon vagy Monacóban már versenyképes lehet Fernando, ha a győzelemért nem is, a dobogós helyezésekért küzdhet majd.”
Természetesen a McLarennél is valami hasonlóban reménykednek, a cégvezér Ron Dennis így nyilatkozott a napokban:
“Szepangban mindkét pilótánk elégedett volt az autó gyors kanyarokban és fékezés közbeni viselkedésével, bőven vannak pozitívumok, még akkor is, ha sem mi, sem a Honda nem lehet elégedett egyelőre. De keményen dolgozunk. Futamokat, bajnoki címeket akarunk nyerni, és biztos vagyok benne, hogy még előbb is sikeresek leszünk, mint képzelnék” – magyarázta a L’Equipe-nek.
A versenyfőnök Eric Boullier egyetért: “Egyelőre még nem szereztünk pontokat, de már a Force India előtt vagyunk (tempóban), még ha nem is ez a cél. De egyelőre nem is a teljesítményre fókuszálunk, az a fontos, hogy a téli tesztek óta mekkorát léptünk előre.”