Az eddig látottak alapján Fernando Alonso a legrosszabb, Sebastian Vettel pedig a legjobb húzást könyvelheti el, míg a spanyol pilóta csúnya agyrázkódással és versenyképtelen autóval kezdte második mclarenes karrierjét, a Ferrarinál a helyére igazol négyszeres bajnok az újra erős vörös járgánnyal második futamán nyerni tudott.
Még rosszabb, hogy ezt Alonso már csak a garázsból figyelhette, ugyanis az MP4-30-as McLaren-Hondája a igen korán megadta magát a Maláj Nagydíjon.


A Forma-1-es sajtó és a szurkolók nagy része egyetért abban, hogy a kétszeres bajnok egyelőre csak a fejét foghatja, megint mellényúlt a csapatválasztással, de ő maga igyekszik jó képet vágni a helyzethez.
A szepangi verseny után a Twitteren azt írta, hogy “nagyon örül” a Ferrari sikerének, ugyanakkor “alig várja” a Kínai Nagydíjat. Egy frissebb megszólalásában azt is tisztázta, hogy a maranellói alakulatot azért még nem látja igazán ütőképesnek:
“A Ferrari előrelépett, igen. De eleget ahhoz, hogy rendszeresen képes legyen megverni a Mercedest? Nem hiszem” – mondta az El Mundo Deportivónak.
A tavalyi csapattársa győzelmét szintén nem túl versenyképes autóban ülő Daniel Ricciardo (10. Szepangban) is megjegyezte, hogy Alonso helyzete “egyelőre nem fest jól”:
Alonso: A Ferrari nem fog rendszeresen győzni 3


“De nyilván öt ferraris év után úgy érezhette, hogy mindent megtett, de mégsem jött a bajnoki cím, amit megszerezhetett volna. A McLaren idén ugyanakkor új fejezetet nyitott, amiben viszont lehetőséget látott. Nyilván egyelőre nem elég gyorsak, de biztos vagyok benne, hogy Fernando visszatér az élmezőnybe – ahogy mi magunk is reméljük. Meggyőződésem, hogy csak időkérdése, hogy újra a dobogós helyekért küzdjön. Szerintem ő nem az a típus, aki csak tölteléknek van itt, ő kizárólag egy dolgot akar: győzni.”
A fiatal ausztrál ugyanakkor kalapot emelt a Ferrari és Vettel előtt: “Úgy gondolom, hogy komoly szándéknyilatkozat volt ez tőlük a hétvégén. A szurkolóknak, a nézőknek, mindenkinek jó (hogy megverték a Mercedest). Ami pedig engem illet, természetesen szeretnék én is részese lenni ennek a küzdelemnek, próbálunk felzárkózni és háromszereplősség tenni a versenyt.”