A barcelonai teszten szerzett agyrázkódása miatt a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat kényszerűen kihagyó Fernando Alonso a Maláj Nagydíjon visszatért a pályára, több mint egy hónap után ült be újra a McLaren-Hondába.
A spanyol pilóta a 16. idővel, csapattársa, Jenson Button előtt jó egy tizedmásodperccel zárt. Nagyon elégedett volt az első napon tapasztaltakkal:


“Sokkal jobb a csomag! Hogy őszinte legyek, télen nagyon sok probléma volt az autóval, négy-öt kör után mindig meg kellett állni, valamit cserélni kellett. Ma 45 kört mentem a legkisebb probléma nélkül, minden a tervek szerint zajlott.”
“Ausztráliában még 4,6 másodpercre voltunk a pole-időtől, itt 3-3,5 másodperc lehet majd, szóval 1,5 másodpercet javultunk két hét alatt. Hatalmas előrelépés.”
A kérdésre, hogy ezúttal lehet-e esélye a McLarennek a Q1-ből való továbbjutásra, a kétszeres bajnok óvatosan felelt:
“Nem tudom, még nagyon sokat kell tanulnom. Nagyon sokat kell még fejleszteni az erőforráson, a fékrendszeren, minden egyes kör számít. Nincs konkrét cél erre a hétvégére, de az elmúlt 15 napban elért fejlődés igen érdekes.”
F1: Alonso még nem 100 százalékos 3


A Melbourne-ben két kör hátrányban, legutolsóként beérő Button még visszafogottabban beszélt:
“Ma mindenkinek nagyon nehéz dolga volt a pályán, még a jobb autóknál is hiányzott a kiszámítható balansz. A szél nagyon megnehezíti a dolgokat, tényleg nem volt könnyű, de úgy tűnik, hogy egy kicsit versenyképesebbek lettünk. Lehet, hogy tévedtem, amikor azt mondtam tegnap, hogy nem versenyezhetünk majd a többiekkel. Akár ez is lehetséges, és ha így van, az óriási előrelépést jelent majd.” 
F1: Alonso még nem 100 százalékos 4


Ami Alonso fizikai állapotát illeti, a spanyol nem titkolta, hogy a szepangi hőség, és az elmúlt hetek kihagyása azért éreztette a hatását.
“Nagyon jó érzés volt végre autóba ülni ma a sok edzőtermi munka után, csinálhat az ember bármit, azért vezetni nagyon más. Extrém körülmények vannak itt, nagy a hőség, fizikailag igen megterhelő. Két hét edzés után még nem vagyok 100 százalékos, de annyira azért már jól vagyok, hogy élvezzem a vezetést!”