A tavaly októberben csődöt jelentett Marussia-csapatot az utolsó pillanatban, idén februárban támasztották fel, az alakulat – immár eredeti nevén, Manorként – bő két hét alatt kapta össze magát, hogy ott lehessen a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon.
A felszerelés, az autók és a dolgozók ott is vannak Melbourne-ben, de az edzéseken és a kvalifikáción nem járt a pályán Will Stevens és Roberto Merhi.


A kimaradásra viszont magyarázatot vár a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), az Ausztrál Nagydíj versenybírói hivatalból beidézték a Manor képviselőit.
Az ok egyébként közismert: a csapat számítógépeit a januárra tervezett árverés előtt teljesen letörölték, emellett a 2014-es Ferrari-erőforrások vezérlőprogramjai is hiányoznak, így a műszaki-informatikai háttér még kaotikus a kiscsapatnál.
A Manor főnöke, John Booth így magyarázta a helyzetet:
“Előre tudtuk, hogy nem sok esélyünk lesz az időmérőn való részvételre. A modern F1-es autók hihetetlenül bonyolult szerkezetek, nekünk pedig három hetünk volt arra, hogy a 2015-ös szabályokhoz igazítsuk az autót. Tulajdonképpen nem volt időnk gatyába rázni az elektronikát, a számítógépeket, összerakni a szükséges infrastruktúrát. Gyakorlatilag már ma hajnali négykor tudtuk, hogy nem tudunk majd elindulni.”
Booth hangsúlyozta, hogy nem “kamu-indulásról” van szó, nem csak azét utaztak Ausztráliába, hogy jogosultak legyenek a 2014-ben elért konstruktőri 9. helyük után járó pénzre. 
F1: Idézést kapott a Manor 3


“Neveztünk a 2015-ös Forma-1-es világbajnokságra, és fontosnak éreztük, hogy megpróbáljunk versenybe szállni. Megértem a cinikus megközelítést, de ha tényleg erről lenne szó, akkor nem hoztunk volna 30 tonnányi felszerelést, 40 dolgozót, és nem fizettünk volna a beszállítóinknak, legyen szó a Pirelliről, a Ferrariról, vagy akárkiről, csak azért, hogy hiábavalóan körözgessünk valami pályán.”
“Már most is egészen más helyzetben vagyunk, mint a hét elején. Mostanra működnek a számítógépek, kapcsolatban vannak az autókkal. A bokszutcai kapcsolat is él. Kolosszális lépést tettünk a héten, egyszerűen csak még ez sem volt elég (az induláshoz).”