A McLaren saját, belső vizsgálata mellett a Forma-1-et felügyelő Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) is vizsgálatot indított a Fernando Alonsót kényszerpihenőre küldő barcelonai tesztbaleset kapcsán.
Bár a McLaren-Honda a baleset másnapján kiadta saját magyarázatát, sokak szerint nem úgy történtek a dolgok, ahogy Wokingból állítják, valamit elhallgatnak. 


Az FIA nem is kapkod, a Forma-1-es versenyigazgató, egyben a szervezet műszaki és biztonsági főmegbízottja, Charlie Whiting a szezonnyitó előtt Melbourne-ben hangsúlyozta, hogy nincs határidő, vizsgálódnak, amíg teljesen tiszta nem lesz a kép.
“Együttműködünk a McLarennel, az orvosi részleg pedig még vizsgálja az elérhető információkat. Továbbra is egyeztetünk a McLarennel az esetleges műszaki hibáról, míg az egészségügyi szakembereink pedig kapcsolatban vannak az Alonsót kezelő orvosokkal, most ennyit mondhatok” – nyilatkozta.
A hivatalos álláspont szerint agyrázkódást szenvedett Alonso alapvetően jól van, melegít a következő fordulóra, a Maláj Nagydíjra, de sem ő, sem a McLaren-vezér Ron Dennis nem mondta még ki, hogy a spanyol biztosan rajthoz áll Szepangban.