Fernando Alonso barcelonai tesztbalesetének estéjén a McLaren versenyfőnöke, Eric Boullier arról beszélt, hogy a spanyol pilóta agyrázkódást szenvedett a becsapódásnál, “van ilyen”, mondta. 
A csapat másnap kiadott közleménye szintén agyrázkódásról írt, azonban a három nappal később Ron Dennis által az utolsó teszt nyitónapján tartott sajtótájékoztatón a cégvezér cáfolta, hogy bármilyen sérülést szenvedett volna a spanyol, az agyrázkódást kategorikusan kizárta.
A McLaren-Honda később kénytelen volt bejelenteni, hogy a – meg sem történt – agyrázkódás miatt a kétszeres világbajnok orvosi tanácsra kénytelen lesz kihagyni a melbourne-i szezonnyitót, talán majd Malajziában szállhat versenybe.
F1: Bocsánatot kért a McLaren-vezér 3


A többség egyetért abban, hogy a McLaren katasztrofálisan kommunikálta az Alonso-esetet, a szezonnyitó előtt a nem épp meghunyászkodásairól ismert Dennis is bocsánatot kért.
“Nem volt a legjobb szereplésem” – mondta a hazugsággal fűszerezett sajtótájékoztatóról. “Megértem, hogy a pontatlan fogalmazás miatt nekem rontott a sajtó. Igyekeztem őszinte, egyenes lenni, de kudarcot vallottam. De a jövőben törekszem majd az őszinteségre.”
Alonso kimaradásáról és leendő visszatéréséről így beszélt a vezér: 
“Az agyrázkódás bonyolult téma, nehéz számszerűsíteni, nem az én szakterületem. Nem az én döntésem, de amennyire tudom, Fernando Malajziában már ott lesz. Minden okom megvan, hogy így gondoljam. Idefelé beszélte vele, ott már versenyezni akar. Remélem, hogy fog is, de ez az ő döntése, nem az enyém.”