A Nagy-Britanniában igen rangosnak számító BBC Év Sportembere-díjat 2014-ben a második Forma-1-es világbajnoki címét megszerző Lewis Hamilton nyerte.


Az angol Mercedes-pilóta fölényesen nyerte a közönségszavazást, a 620 ezer leadott voksból 203 ezret vitt, megelőzve ezzel a golfozó Rory McIlroyt (123 ezer) és a hosszútávfutó Jo Pavey-t (99,9 ezer).
“Igazán nem számítottam erre. Sosem hittem, hogy egyszer itt állok majd a legendákkal együtt. Egyetlen trófeát sem tartok otthon, mind az édesapámnál van, de azt hiszem, ezt most megtartom magamnak. Rory tarolt idén, egészen lenyűgöző, szóval tényleg nagy megtiszteltetés, hogy idén én képviselem az országot. Kétszer lettem már második (a szavazáson), 2007-ben és 2008-ban, már az is hatalmas megtiszteltetés volt. Igaz, akkor, fiatalon még talán nem értékeltem annyira, mint ezt most” – mondta Hamilton a díj átvételénél. 
A szavazatszámokból kitűnik, hogy a nagyközönség magáénak érzi Hamiltont és az eredményeit, de azért messze nem egyöntetű az öröm, sokan – még a sajtóban is – azt mondják, szégyen a győzelme, hiszen évek óta elköltözött a szigetországból, hogy kibújjon az adózás alól, még tévéelőfizetése sincs, mégis viszi a BBC kitüntetését. 
“Az emberek morognak, nyafognak, hogy nem is él az országban, de örömmel lengeti a zászlót. Ember, mindegy, melyik országban élek, itt születtem! Azt sem tudják, hogy itt is adózom, egyszerűen csak más országokban is van keresetem. 19 különböző országban versenyzek, szóval 20 helyen keresek, így több országban is fizetek adót, itt is, nem is keveset. Igenis adok valamit az országnak, emellett pedig segítek életben tartani egy több mint 1000 főt foglalkoztató versenycsapatot” – reagált Hamilton később.