Vasárnap eldől, hogy Lewis Hamilton vagy Nico Rosberg lesz a 2014-es Forma-1-es szezon világbajnoka. Az Abu-Dzabi Nagydíj előtt a 2008-as győztes Hamilton 17 ponttal vezet csapattársa előtt, jobbak az esélyei, de bőven akad olyan forgatókönyv, amely alapján Rosberg édesapját, az 1982-es bajnok Kekét követve a csúcsig juthat.
A Mercedes versenyképességét ismerve igen valószínű, hogy az 1-2. helyen futnak majd be, ez pedig csakis Hamiltonnak jó, még akkor is, ha Rosberg nyer. Ha viszont az angol versenyző nem tudja hozni legalább a 2. helyet, miközben a német nyer, Rosbergé a cím. A táblázatban az összes kombináció.
 Hamilton lesz a bajnok, ha…

 Rosberg lesz a bajnok, ha…
 bármilyen pozícióban Rosberg előtt végez.  győz, Hamilton pedig csak 3.
 Rosberg 1., ő legalább 2.  2. lesz, míg Hamilton legfeljebb a 6.
 Rosberg 2., ő legalább az 5.  3. lesz, míg Hamilton legfeljebb a 7.
 Rosberg 3., ő legalább 6.  4. lesz, Hamilton legfeljebb a 9.
 Rosberg 4., ő legalább 8.  legalább 5., miközben Hamilton nem szerez pontot
 Rosberg 5., ő legalább 9.  

F1: Hogyan lehet bajnok Nico Rosberg? 3


Mint köztudott, a szezonzárón idén dupla pontokat osztanak, Rosberg esélyeit ez növeli, egyébként csak igen valószínűtlen különbségek mellett vihetné a címet a német. Futamgyőzelme esetén Hamilton legfeljebb a 7. helyen futhatna be, ha pedig csak 2. helyen intenék le Rosberget, csapattársának már a 9. hely megszerzése is elég lenne ahhoz, hogy bebiztosítsa a második diadalát.
A fentiekből persze az is látszik, hogy duplapontos szezonzáró nem borította fel teljesen a bajnokságot, nem adott Rosbergnek utolsó utáni esélyt, a küzdelem szinte minden korábbi F1-es pontrendszer mellett a szezonzáróig futott volna. 
F1: Hogyan lehet bajnok Nico Rosberg? 4


A kivétel az 1991-2002 között használt 10-6-4-3-2-1-es rendszer, ezzel Hamilton előnye behozhatatlan 13 pont lenne, ellenben a legutóbbi, 2009-ig használt 10-8-6-5-4-3-2-1-es  változatban mindössze egyetlen pont választaná el őket (Hamilton 136, Rosberg 135) a finálé előtt. (A korábbi időszakok eredményejtős rendszerei mellett legtöbbször a végéig küzdöttek volna, de ezeket nem bontjuk ki.) 
Az Abu-Dzabi Nagydíjon Rosberg a pole-ból, Hamilton a második rajtkocából indul. A futam magyar idő szerint a hagyományos időpontban, 14 órakor kezdődik.