A Lotus, a Sauber és saját csapata nevében a Force India helyettes főnöke, Bob Fernley egyszerre kétségbeesett és fenyegető hangú levélben kérte a Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t, hogy a szezonzáró Abu-Dzabi Nagydíjon újra üljenek le tárgyalni, találjanak igazságosabb pénzelosztási rendszert, amellyel a független középcsapatok egészségesen működhetnek.
Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


Az angol kisembert nem hatotta meg a levél, a Press Associationnek nyilatkozva rámutatott, hogy a csapatok és a szervező FOM között megkötött szerződésekben feketén-fehéren ott van, kinek mennyi jár.
“Minden csapatnak ott a szerződése, aláírták. Pontosan tudják, mit írtak alá, és hogy mennyi pénzt kapnak majd. Arra viszont nincs befolyásunk, hogy mennyit költenek. Ez itt a probléma. Az üzleti életben normális esetben megnézzük, hogy mennyi pénzünk van, és aztán annál kevesebbet költünk, különben bajba kerülünk. Úgy tűnik, ők nem ezt a hagyományos utat követik ebben.”
“Világos, hogy költségcsökkentésre lenne szükség, semmi értelme annyit költeni, amennyit most elszórnak a csapatok, de láthatóan senki, még a most panaszkodók sem tesznek semmit ezért.”
Fernley a levelében kiemelte, hogy a független alakulatok egyik legnagyobb kiadási tétele az általuk amúgy nem kívánt, csak a gyártók számára fontos új, 1,6 literes turbós V6-os hibrid erőforrás. Ecclestone a motorokkal kapcsolatban egyetért velük.
“100 százalékosan egyetértek. Ebben számíthatnak a támogatásomra. Én soha, de soha nem hittem, hogy ezek az erőforrások kellenek a Forma-1-nek. Semmi hasznuk nincs a sportág szempontjából.”