A Marussia és a Caterham kidőlése, valamint a Lotus, a Force India és a Sauber pénzügyi nehézségei miatt – amelyeket az F1 uraként Bernie Ecclestone nem nagyon igyekszik megoldani – egyre reálisabb lehetőségnek tűnik, hogy a Forma-1-ben 2015-re csak 7-8 csapat marad.


Ha a mezőny egy bizonyos szám alá csökken, a megmaradt csapatok harmadik autók indításával duzzaszhatják fel a rajtrácsot – vasárnap a brit The Times arról írt, hogy Bernie Ecclestone – pontosabban az F1-et szervező FOM már fel is kérte a Red Bullt és a Ferrarit arra, hogy 2015-ben három autóval álljanak rajthoz. Úgy tudni, hogy utánuk a McLaren, majd a Mercedes következhet, ha szükséges.
“Ha egy bizonyos szám alá csökken a mezőny, azt hiszem ez 16, akkor kötelesek vagyunk harmadik autót indítani, ez benne van a szerződésünkben. De egyelőre nincs erről szó, nem kértek fel minket. Bízunk benne, hogy jövőre is itt lesz minden csapat, kétautós csapatokból álló teljes mezőnyünk lesz. Egészséges mezőnyt, egészséges versenyt szeretnénk” – mondta a hírre reagálva a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner a Sky Sportsnak. 
F1: A Red Bull és a Ferrari indít harmadik autót? 3


A Brazil Nagydíj rajtja előtt Ecclestone is azt nyilatkozta, hogy “még semmilyen döntés nem született”.
A pénzügyileg küszködő középcsapatok attól tartanak, hogy valójában tervszerű az ellehetetlenítésük, ugyanis Ecclestone mindenképp nagycsapatos-háromautós Forma-1-et akar létrehozni, félelmüket erősíti, hogy a korábbi ígéret ellenére a kisember Interlagosban azt mondta, e is számítsanak az alig egy héttel korábban beígért 100 millió fontos mentőcsomagra.
A Lotus tulajdonos-főnöke, Gerard Lopez szerint végzetes hiba lenne a háromautós terv keresztülverése: 
F1: A Red Bull és a Ferrari indít harmadik autót? 4


“Sosem fenyegetőztem semmivel, de komolyan, ez egy évi 1,6 milliárd fontos üzlet, a kiscsapatokat meg pár tízmillió megtakarításáért nyírják ki. A háromautós csapatok a világbajnokság halálát jelentik majd. Szomorú, hogy senki nem hajlandó tenni valamit a Forma-1 érdekében.” 
 
A Sky Sports szakkommentátora, Martin Brundle vasárnap így elemezte a helyzetet:
“Én attól tartok – és meggyőződésem, hogy a Mercedes is -, hogy mi lesz, ha három-három Red Bull és Ferrari viszi a pontokat. Mi lesz akkor a Mercedesszel? Szerintem csak két-két autó szerezhet majd pontokat a konstruktőri bajnokságban.”
“Én úgy tudom, hogy első körben három csapattól kérhetek harmadik autót, a Red Bulltól, a Ferraritól és a McLarentől. Azt hiszem, a következő a sorban a Mercedes. De szokás szerint most is sok a bizonytalanság, nem lehet tudni, hogyan is működne ez.”