Új részletek szivárogtak ki Jules Bianchi szuzukai balesetéről, ezek alapján a Marussia is hibás lehet az ügyben. A Sport Bild szerint egyrészt rögzített hangfelvétel van arról, hogy már a becsapódás utáni másodpercekben elhangzott egy olyan üzenet az FIA részéről, hogy “Bianchi nem lassított le a sárga zászlók alatt.”


A magazin ugyanakkor a csapatot is belekeverte az ügybe: a Sport Bild szerint a hangfelvételek alapján világos, hogy a jelenleg is az életéért küzdő Bianchinak a Marussia mondta, hogy nyomja keményen, mert Marcus Ericssonnal csatázott a 17. helyért. Ha ez igaz, annak akár súlyos következményei lehetnek.

Az már többé-kevésbé rögtön a baleset után nyilvánvaló volt, az adott szakaszon érvényben lévő dupla sárga zászlós jelzés ellenére nem lassított a pilóta, hanem gyorsított. Több mint 200 km/h-s sebességgel száguldott közvetlenül a baleset előtt. Kérdés, hogy vajon a csapat nyomására-e?

Az említett jelzés esetén a pilótának a pályán képesnek kell lennie megállnia szükség esetén, sőt az adott szakaszt fél másodperccel lassabban kell teljesítenie. De ez nem így történt. Így a futam 42. körében egy vízátfolyáson megcsúszva, a kicsúszott Adrian Sutil Sauberjét mentő traktornak Bianchi szinte lassulás nélkül, a kavicságy felett kacsázva csapódott be, több mint 50 g-s lassulást szenvedett el.

A baleset miatt hétfőn Alain Prost háborgott, elfogadhatatlannak nevezve, hogy egy “kibaszott traktor” is volt a pályán.

Közben Bianchi édesapja, Philippe a La Gazzetta dello Sportnak nyilatkozott. “Szörnyű, kétségbeejtő helyzetben vagyunk, felkészültem arra, hogy bármelyik telefoncsörgés Jules halálhírét jelentheti. Az orvosok szerint már az is csoda, hogy egyáltalán életben maradt, senki nem élt még túl hasonló balesetet. Jules nem adja fel, folyamatosan beszélek hozzá, és tudom, hogy hallja.”

“Most már megértem, miért nem hallottunk az év elején Michael Schumacher állapotáról bővebb tájékoztatást. Én sem tudok mit mondani: kritikus, de stabil állapotban van, néha kicsit jobbnak, néha kicsit rosszabbnak tűnik a helyzet. Michael hónapok után ébredt fel, reménykedem, hogy előbb-utóbb Jules is magához tér.”