Jules Bianchi balesete, a kaotikus befejezés miatt kicsit elsikkadt, de a Japán Nagydíjon a Mercedes-pilóták kettős győzelme után Daniel Ricciardón kívül minden más versenyző, köztük a címvédő Sebastian Vettel is elveszítette matematikai esélyét arra, hogy 2014-ben bajnok lehessen.
A Red Bull ausztrál pilótája úgy gondolja, mostantól rá kellene koncentrálnia a csapatnak, az alakulattól év végén amúgy is távozó Vettel helyett.


“Tegyük fel, hogy vasárnap olyan helyzet adódik, hogy Seb van elöl, de én vagyok a gyorsabb – ha egy pozíciónál nem veszít többet, akkor szerintem esélyes a helycsere. Hogy őszinte legyek, nem vitattuk még meg ezt Christiannal és a csapattal, de mivel matematikailag ő már esélytelen, én pedig még versenyben vagyok, szerintem valamit tenni kellene.”
“Kezdettől azt mondtam, hogy nem szeretném, ha ilyesmire kellene támaszkodnom, de ha reálisan azért, ha simán megoldható, akkor talán lépnek majd.” 
Ricciardo ezzel együtt csak a verseny középső szakaszától remél csapatutasítást: 
“Nem könnyű ez, és sosem volt sok közöm a csapatutasításokhoz. Én azt gondolom, hogy a rajtnál nincs ilyen, hiszen ott bármi megtörténhet, ha olyankor akarunk elengedni valakit, akkor a fél mezőny elmegy vagy baleset lesz belőle. Szóval inkább a verseny közben, mondjuk az első etap vége felé látjuk, hogy milyen a tempó és akkor kiderül, hogyan tovább.”


A fentieket még csütörtökön mondta az ausztrál, de pénteki edzéseredmények alapján úgy tűnik, hogy Szocsiban nem sokat számít majd, melyikük hol áll, a Red Bull egyelőre nem tud labdába rúgni az orosz pályán. Sebastian Vettel a 9., az Ricciardo – motorhiba után – a 14. helyen zárt a második gyakorláson.
“Nos, keményen tudunk dolgozni, megpróbáljunk javítani az autón, a beállításokon, aztán majd meglátjuk. De nem hiszem, hogy csodát lehet tenni. Úgy tűnik, újabb nehéz hétvége vár ránk, úgy tűnik, küszködni fogunk. Jó kis pálya ez, de nem fekszik nekünk” – nyilatkozta a német.
Ricciardo “kármentésről” beszélt az edzések után:
“Egyértelműen nagyobb a lemaradásunk, mint szeretnénk. A győzelem kizárt. Olyasmi lesz, mint Monzában, egyelőre csak a kármentésre gondolhatunk, igyekeznünk kell felérni a top5-be.”


“Bőven van egyenes az előzésekre, nem lesz sima körmenet. Viszont kicsit el vagyunk veszve, nem tudjuk, merre induljunk, mert gyorsulnunk kellene az egyenesekben, viszont a kanyarokban sem mi vagyunk a csúcs. A pole kizárt, szóval vasárnapra kell készülnünk. De nehéz a helyzet, mindkét területen hátrányban vagyunk. Próbálkoztunk nagyobb leszorítóerővel, próbálkoztunk kisebbel, de nem találtuk a megoldást.”