A múlt vasárnapi Japán Nagydíj szörnyű balesettel ért véget, amikor a marussiás Jules Bianchi 180-200 km/órás sebességgel az előtte nem sokkal kicsúszott Adrian Sutil Sauberjét mentő traktornak csapódott.

A 25 éves pilótát súlyos fejsérüléssel, eszméletben állapotban szállították a közeli miei kórházba, ahol vasárnap életmentő műtétet hajtottak végre rajta. A családja, menedzsere és két európai szaktekintély keddi megérkezése után Bianchi állapotáról rossz híreket közöltek: általában rossz prognózisúnak számító diffúz agysérülést/diffúz axonkárosodást szenvedett, állapota kritikus, de stabil.


A versenyző felépülése a legjobb esetben is hónapokban lesz mérhető, egyértelmű, hogy az e hétvégi Orosz Nagydíjon nem vezet, de azért bizonyos formában így is ott lesz Szocsiban: a Marussia-csapat ugyanis az ő nevét szereltette fel a garázs fölé.
A kiscsapat egyelőre nem közölte a terveit, nem tudni, hogy mindkét autót indítják-e a hétvégén, és ha igen, akkor kit ültetnek Max Chilton mellé, Bianchi helyére. A lehetőségeket itt tekintettük át.
Az már biztos viszont, hogy a Marussia P3-as fiókcsapata, a Marussia Manor Racing nem versenyez Szocsiban, bejelentették a nevezés visszavonását, de hangsúlyozták, hogy a lépésnek pénzügyi okai vannak, nincs köze Bianchi balesetéhez.