Oroszország még – a néha nevetséges, néha aggasztó hibák ellenére is – sikeresen lezavarta a szocsi téli olimpiát az év elején, azonban a hétvégi Forma-1-es nagydíj megrendezése jó ideje vita tárgya.


Az ukrajnai konfliktus, Oroszország, pontosabban Vlagyimir Putyin terjeszkedési szándékai miatt a nemzetközi közösség elítéli az országot, az USA és az EU kemény szankciókat is életbe léptetett, sokak szerint a Forma-1-nek nem szabadna a jelenlétével támogatnia a putyini politikát.
Úgy tudni, az orosz elnök nem csak hogy a háttérből nyugtázhatja a szocsi verseny megrendezését, hanem egyenesen ott lesz a futamon, személyesen akar sütkérezni a sikerben – pletyka szinten még az is felröppent, hogy ő vezényli majd a dobogós interjúkat.
Az F1-et felügyelő FIA, valamint a futamot tető alá hozó FOM, azaz Bernie Ecclestone-ék egy pillanatig sem gondoltak a nagydíj lefújására, Ecclestone szerint egyszerűen el kell különíteni a politikát és a sportot.
“Mi elégedettek vagyunk, a szponzorok is elégedettek, szóval minden megy tovább. Nekem senki nem szólt, hogy ne menjünk Oroszországba. A kereskedelmi szankciók minket nem érintenek, és semmi illegálisat nem csinálunk” – nyilatkozta a Timesnak a Putyinnal jó barátságot ápoló Ecclestone.
“Az orosz nép meghívott ide minket, mi pedig jövünk, rendezünk egy Forma-1-es versenyt. Ennek semmi köze a politikához. Ahogy mindig is mondtam, mi nem politizálunk. Mi versenyezni jövünk Szocsiba.”