Az egész mezőnyből biztosan Jean-Eric Vergne-nek lett a legrosszabb kedve Sebastian Vettel, majd utána a Red Bull bejelentésétől, hogy jövőre Daniel Ricciardo, Danyiil Kvjat felállásban versenyez az alakulat.

A 24 éves franciából ezzel másodszor csinált bohócot a Red Bull: az még menthető volt, hogy helyette Daniel Ricciardót léptette elő a csapat a távozó Mark Webber utódjaként, az viszont valóban nehezen magyarázható, hogy a Toro Rossótól egyetlen szezon után felviszik a nagycsapathoz Kvjatot, aki legalább egy szezont nyugodtan eltölthetett volna még a fiókcsapatnál.


Vettel és a Red Bull döntésével az a lehetőség ugyan megnyílt Vergne előtt, hogy mégis maradhat a Toro Rossónál, de ez valószínűleg nem teszi boldoggá. Vergne korábban többször mondta, hogy ő is képes lenne olyan teljesítményre a Red Bullnál, mint Ricciardo, a Toro Rossónál is jóval több pontot szerzett az idén Kvjatnál.

Helmut Marko, a Red Bull nagyhatalmú motorsportfőnöke azonban korábban azt mondta, a 24 éves Vergne nekik már “túl öreg”, nem tudják rá alapozni a terveiket. Vergne a Toro Rossó-s időkben az időmérőkön lassabb volt Ricciardónál, a versenyeken ugyanakkor általában ő volt a jobb, de ez másodszor sem volt elég egy Red Bull-üléshez.

Hogy jövőre Max Verstappen csapattársa lehet-e a Toro Rossónál, szinte nem is érdekli Vergne-t. “Erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Fogalmam sincs, mi lesz, és őszintén szólva elvárásaim sincsenek” – mondta rettentő csalódottan Vergne, aki Szingapúrban hatodik helyet hozott a Toro Rossónak óriási versenyzéssel.

“Időre van szükségem, hogy a mai eseményeket elemezzem, és hogy egyáltalán megértsem ezt a döntést.”

Pletykák szerint Vergne már korábban kiábrándult a Red Bullból, a szombati bejelentés csak megerősíthette benne a szándékot, hogy új csapatot találjon magának. Szombaton az terjedt el, hogy Vergne a Force Indiához kerül, ahol Nico Hülkenberg helyére ül, a német ugyanis megunta, hogy középcsapatoknál szerencsétlenkedik. Mark Webbert követve Hülkenberg a Le Mans-sorozatba igazolhat, bár ezzel kapcsolatban a Force India korábban azt mondta, hogy mindkét pilótája le van kötve 2015-re.

“Hol leszek jövőre? Ki tudja, talán a Tour de France-on tekerek majd…” – ironizált Vergne.

A francia pilóta szombatjára az tette fel a koronát, hogy motorhiba műszaki hiba miatt motort kell cserélni az autójában, így vasárnap a 11. helyett a 21. helyről rajtol majd a futamon. Mögüle kezd Pastor Maldonado, ugyanilyen okból.