A Red Bull négy éven át tartó dominanciája megszakadni látszik 2014-ben, míg a címvédők küszködnek, a téli tesztek alapján a Mercedes-motoros autók, legfőképp a gyári csapat ellenben nagy formában van. A fentiek miatt az egyik favoritnak látszó Lewis Hamilton is teljesen be van zsongva:


“Az, hogy egy csapat négy éven keresztül tönkrever mindenkit, nem jó a sportágnak. Olyan bajnokság kell, amikor a végéig folyik a küzdelem a címért, és bízom benne, hogy a szabályváltozások miatt idén így is lesz!” – mondta a BBC-nek. “Ahogy röpködtem körbe a világon mostanában, mindenfelé belefutottam olyanokba, akik azt mondták, hogy régebben néztem az F1-et, de ma már nem. Erre csakis azt tudom mondani, hogy idén tényleg nézni kell, mert nagyon új lesz, nagyon sok minden változik. A régi és a most beszálló nézőknek is a lehető legizgalmasabb lesz a szezon.”
Hamiltonnak és az elmúlt években talán kiábrándult nézőknek is reményt adhat, hogy az eddig domináló Red Bull, valamint a motorszállító Renault a téli tesztek alapján bajban van. A 2008-as bajnok azért nem így akarja legyőzni Sebastian Vetteléket.
“Szerintem a Red Bullnak most is nagyszerű autója van. De remélhetőleg nekünk jobb a motorunk, ami sokat számít majd. A Ferrari erősnek látszik, egyértelműen komoly ellenfelek lesznek. Ami már meglepőbb, az a Williams. Ők is a mi motorunkat használják, versenyképes csomagjuk van, azt hiszem, idén nagy meglepetést okoznak majd. Örülök ennek. És a McLaren is visszatért, szóval tényleg nagy lesz a küzdelem.”  
Hamilton azt mondja, talán még sosem várta ennyire izgatottan az idénykezdetet:
F1: Hamilton még sosem pörgött ennyire 3


“Úgy érzem, hogy a lehető legjobban felkészültem és minden korábbinál jobb csomag áll a rendelkezésemre. Titok, de talán még sosem voltam ennyire felpörögve, mint most. A téli tesztek után mindig elmondjuk, hogy ilyen jól még sosem éreztem magam, nagyon fitt vagyok, blablabla,  és persze minden télen keményen edzünk is, de nem mindig van meg a csomag, amivel aztán eredményre lehet váltani a munkát. De időnként jön egy év, amikor az is megvan. Remélem, hogy Ausztráliában bebizonyosodik, hogy az idei egy ilyen év. Erős ellenfeleink vannak, de készen állok, nagyon izgatottan várom.”