Adrian Newey szerint veszélyes, hogy a Forma-1-et folyamatosan szigorú szabályokkal kötik gúzsba. A Red Bull technikai igazgatója úgy véli, hogy az állandó korlátozások miatt fennáll a veszélye annak, hogy az F1-ben a fejlődés helyett egyszerű stagnálás lesz.


Holott Newey szerint a Forma-1 hagyományosan az a terület, ahol a technikai újításokat először kipróbálják, az áttöréseket azonban a korlátozások megakadályozzák. “Egy bizonyos szintig ez benne van a játékban” – vélekedett Newey. “Biztosak voltunk benne, hogy az F-csatornát be fogják tiltani, ahogy a dupla diffúzort is a rákövetkező évben. Mindig el kell dönteni, hogy belemegyünk-e ilyen fejlesztésekbe, vagy olyan területekre koncentrálunk, amelyek állandóbbak.”

“Azt gondolom ugyanakkor, hogy nagy kár egyes fejlesztések betiltásáért, a kipufogó például nagyon jó példa erre. Azért veszélyes ez, mert ha a szabályozások továbbra is ennyire korlátozóak lesznek, az autóépítésben az innováció helyét átveszi a szabálykönyvhöz való alkalmazkodás kényszere. És ha ez történik, az olyan lesz, mint a GP1, ahol csak a motor és a pilóta jelent különbséget az egyes autók között. Számomra ez nem Forma-1.”

“Az egyik legfontosabb dolog, amely megkülönbözteti a Forma-1-et az Amerika-kupa (a vitorlásverseny Newey nagy kedvene – a szerző) kivételével majdnem az összes többi sporttól, az ember és gép kombinációja. Lehet nagyszerű autód átlagos pilótával, de nem nyersz, ahogy egy kiváló pilóta sem lehet első átlagos autóval. A sikerhez mindkettő kell, és a közönség szerintem értékeli és elfogadja ezt.”