A Toro Rosso 2014-es új pilótája, Danyiil Kvjat a hétvégi Amerikai Nagydíj első edzésén már pályaára lép a Forma-1-ben, miután sikerült megszereznie az F1-es “versenyjogsit”, az ún. szuperlicencet.
A 19 orosz tehetség az Abu-Dzabi Nagydíjon a GP3 idei bajnoka lett, és bár a szabályok furcsasága miatt ez az eredmény nem ér automatikusan szuperlicencet, biztos alapot jelentett ahhoz, hogy az előírt 300 km-nyi F1-es tesztvezetés után csak formaság legyen az engedély megszerzése.


Kvjat még múlt szerdán az olaszországi Misanóban teljesítette a szükséges távot – pontosabban összesen 102 kört, 402 kilométert – a Toro Rosso 2011-es gépével, egy STR6-ossal.
 
“Fontos volt, hogy meglegyen a 300 kilométer, szóval megcsináltuk. Nem is tudom pontosan, melyik autó volt, nyilván nem az idei, amit a nyáron Silverstone-ban vezethettem, de azért eléggé hasonló. A viszonylag stabil szabályok miatt a gép alapvetően nem sokat változott az elmúlt 2-3 évben. Nyilván jövőre nagy változások lesznek.”
A tervek szerint Kvjat Austinban leendő csapattársa, Jean-Eric Vergne autóját kapja az első edzésen, Brazíliában pedig a jövőre a Red Bullhoz előlépő Daniel Ricciardo járgányát vezeti majd.
“Azt hiszem, a csapat csütörtökön véglegesíti majd a programot. Mivel manapság nem nagyon lehet aktuális autóval tesztelni, minden egyes edzéskör számít majd, tehát igyekszem a lehető legtöbbet vezetni, a mérnököket a lehető legjobb visszajelzésekkel ellátni és megtanulni a pályákat.”