Miután az indiai-abu-dzabi dupla hétvégét követően az F1-esek visszatértek Európába, hétfőn este a friss négyszeres bajnok Sebastian Vettel, a csapatfőnök, Christian Horner, a főtervező Adrian Newey és a motorsportfőnök Helmut Marko az osztrák Servus TV adásában lépett fel, majd szerdán a csapat Milton Keynes-i központjában folytatták.
Vettel a csapat dolgozói előtt arról beszélt, hogy a négy cím birtokában is ugyanúgy éhes a sikerre, mint eddig, nem érzi, nem gondol arra, hogy már elért a csúcsra:
Vettel: Nem mennék más csapathoz 1
Vettel: Nem mennék más csapathoz 2

Vettel: Nem mennék más csapathoz

Vettel: Nem mennék más csapathoz

Vettel: Nem mennék más csapathoz 6
Vettel: Nem mennék más csapathoz 7
Vettel: Nem mennék más csapathoz 8
Fotó megosztása:
Vettel: Nem mennék más csapathoz 9


“Még mindig nem fogtam fel egészen miket értünk el az elmúlt pár évben. És örülök is ennek. A sikerekre természetesen nagyon büszke vagyok, de minden egyes verseny, minden idény egy új kihívás. Bőven van motivációm.”
“A célom a következő futam. Nem akarok túlságosan előretekinteni és visszafelé sem akarok nézni. Sok különleges pillanatunk volt már, de úgy gondolom, a java még csak most jön. Szomorú is lenne, ha 26 évesen azt gondolnám, hogy nincs már mire várnom!”
Példaként felhozta a múlt hétvégi Abu-Dzabi Nagydíjat, amelyen beállította Michael Schumacher hetes győzelmi sorozatát.
“Nagyon is tudom, hogy milyen nehéz mindent tökéletesen összehozni. Abu-Dzabi jó példa: az időmérőn túlzásba vittem, csak második lettem, Mark jobb munkát végzett nálam. De éhes vagyok a sikerre, győzni akarok, és ha lehetőségem adódik, meg is ragadom.”
“A magam és a csapat egyik titka is az, hogy a jelenre koncentrálunk. Imádjuk és élvezzük a versenyzést, nem is kell más motiváció. Nem az jár a fejemben, hogy mi történt vagy mit hoz a jövő, csak az aktuális versenyre gondolok, az edzésre, az időmérőre, igyekszem azokból kihozni a maximumot. Nyilván valamennyire kell a jövővel is foglalkozni, de ha a jelenre tudok koncentrálni, akkor a jövő is fényesebb.”
Vettel: Nem mennék más csapathoz 10


Vettel dominanciáját sokan unják és kiábrándítónak tartják, de ő nem így nézi a helyzetet:
“Egyesek dominanciáról beszélnek, de én nem szeretem ezt a szót, olyan benyomást kelt, mintha könnyű dolog lenne győzni. Ha megnézzük a futamokat, mind kemény munka volt, mindig mindent bele kellett adni. Olyan körülmények között is születtek szép eredményeink, amikor nem nekünk állt a zászló. Lehet, hogy a versenyek nem voltak olyan izgalmasak, de ha az ember tudja, hogy mennyi munkát tett bele ő és mindenki a gyárban, akkor az nagyszerű érzés.”
Hiába a jelenlegi mezőny legeredményesebb versenyzője, sokan – köztük például Fernando Alonso is – a négy bajnoki cím ellenére is arról beszélnek, hogy Vettel akkor válhat igazi legendává, ha egy másik csapatnál is győz majd. A német azt mondja, semmi oka a Ferrarihoz vagy a Mercedeshez szerződni, még ha érdekes is lenne Alonso vagy Lewis Hamilton mellett versenyezni.
“Azt hiszem, akkor is lennének kritikusaim, ha más csapathoz mennék, nem hiszem, hogy ez változtatna az emberek véleményén. Végső soron az embernek önmagával kell elégedettnek lennie, én pedig nagyon is elégedett vagyok most itt, tekintve az eredményeinket.”
Vettel: Nem mennék más csapathoz 11


“Versenyzőként mindig a legjobb csapatnál akarunk lenni. Ha megnézzük az F1 történetét, a legjobb versenyzők szinte mindig a legjobb csapatoknál nyerték a futamokat és a bajnoki címeket. Én nagyon jól érzem magam itt, és ez a lényeg, a fő, hogy önmagammal elégedett legyek, ha a tükörbe nézek. Nem gondolok arra, milyen lenne más csapatoknál vagy más pilóták mellett versenyezni.”