Sebastian Vettel hatalmas eredményt ért el az Indiai Nagydíj megnyerésével, az F1 történetében mindössze harmadikként zsinórban negyedszer lett világbajnok, ugyanakkor a Red Bull is bebiztosította ugyanezt a konstruktőri tekintetében.
F1: Óvatosan büntették Vettelt 1
F1: Óvatosan büntették Vettelt 69


A 26 éves német meg is adta a módját az ünneplésnek: a levezető kör végén a bokszutca helyett a rajtrácsra hajtott és ott gumiégetéssel triumfált. 
A jelenség az összes többi autó- és motorsport-kategóriában bevett hagyomány, a Forma-1-ben azonban tilos az ilyesmi, így a Red Bull csapatigazgatójának, Jonathan Wheatleynek és a friss bajnoknak a stewardok előtt kellett felelnie, amiért az autó nem került a parc fermébe.
„A verseny előtt nem gondoltam a gumiégetésre, egyszerűen csak így alakult. A mérnököm a szokásos procedúrára utasított, de úgy voltam vele, hogy ma nem!” – mondta a négyszeres bajnok.
A versenybírók végül igyekezték kihozni a legjobbat a helyzetből, a szabályokat nem kerülhették meg, viszont az érdemi büntetés biztosan óriási felháborodást keltett volna, így Vettelt megrovásban részesítették – idén ez az első -, míg a Red Bullra 25 ezer eurós (kb. 7,5 millió Ft) bírságot szabtak ki.  
„A versenyző a Forma-1-es Sportszabályzat 43.3-as pontjától eltérően nem hajtott azonnal a parc fermébe. A különleges körülmények figyelembevételével a stewardok elfogadták a versenyző magyarázatát, a csapat nem tájékoztatta elég határozottan arról, hogy egyenesen a parc fermébe kell mennie” – állt az indoklásban.
A különböző internetes oldalakon, a közösségi médiában sokan azonnal felvetették, hogy az FIA akkor cselekedne helyesen, ha a 25 ezer eurót valamilyen jótékony célra fordítaná – például a Red Bull-lal hosszú évek óta együttműködő, a gerinccsérülések kutatását, az ilyen sérülteket támogató Wings for Life alapítványnak ajánlanák fel. Mások szerint Bernie Ecclestone-ék állhatnák a cehet, hiszen Vettel pont azt adta nézőknek, amit állandóan emlegetnek: show-t.