A Red Bull kisebbik csapata hétfőn késő este érdekes, meglepő bejelentést tett: 2014-ben az orosz Danyiil Kvjat ül majd az anyacsapathoz előlépő Daniel Ricciardo helyére. A 19 éves GP3-as pilóta igazolására valószínűleg senki sem számított, hiszen már jó egy évvel ezelőtt tuti befutónak látszott a portugál Antonio Felix da Costa a Toro Rossónál. 
Tegyük hozzá, a 2012-ben üstökösként felragyogó da Costa idén jelentősen alulmúlta a várakozásokat, és a hétvégén kiderült, hogy a Red Bull szeptemberben már megkereste a Formula Renault-s ellenfelét, a McLaren-nevelésű(!) Stoffel Vandoorne-t, hétfőn pedig felröppent, hogy a szponzorai a Red Bull-program alacsonyabb lépcsőjén álló Kvjatot igyekeznek bejuttatni az F1-be. Sikerült nekik.
Kvjat a júliusi silverstone-i ifjoncteszten már vezetett a Toro Rossónál, a múlt héten pedig egyenes vonalú aerodinamikai tesztet végzett a Red Bull számára.
A főnök, Franz Tost bízik benne, hogy a megfelelő pilótát választották:
Meglepetés: Jövőre két orosz az F1-ben 1
Meglepetés: Jövőre két orosz az F1-ben 2

Meglepetés: Jövőre két orosz az F1-ben

Meglepetés: Jövőre két orosz az F1-ben 5
Meglepetés: Jövőre két orosz az F1-ben 6
Fotó megosztása:
Meglepetés: Jövőre két orosz az F1-ben 7


“Danyiil egy igazán tehetséges pilóta, amit az alsóbb kategóriákban elért eredményei is bizonyítanak. A csapatot a silverstone-i ifjoncteszten is sikerült meggyőznie az erős teljesítményével és a nagyon alapos műszaki visszajelzéseivel. Ezek alapján megvannak az alapvető képességei, amikre ezután építhet.”
“Danyiil biztos lehet benne, hogy a fiatalok képzésében szerzett összes tapasztalatunkat a javára fordítjuk majd és a lehető legjobb hátteret biztosítjuk számára a Forma-1-es induláshoz!”
Kvjat természetesen egészen odavolt a meglepetésszerű előléptetéstől: “Fantasztikus hír ez, valóra vált álom, szeretnék köszönetet mondani a Red Bullnak és a Toro Rossónak, amiért megkaptam ezt a lehetőséget! Amióta csak gokartozni kezdem, mindig is szerettem volna eljutni a Forma-1-be, és jövőre valóra válik a kívánságom.”
“Silverstone-ban a teszten már belekóstoltam a Toro Rossó-s munkába, azt nagyon élveztem akkor. Biztos vagyok benne, hogy az is segít majd a gyors beilleszkedésben, hogy Olaszországban élek és beszélek olaszul.”
Az úttörő Vitalij Petrov 2010-es bemutatkozása után a 2014-es idény egyszerre hozza majd a Forma-1 történetének második és harmadik orosz versenyzőjét, hiszen Kvjat mellett honfitársa, a még nála is fiatalabb, 18 éves Szergej Szirotkin a Saubernél debütál majd.
Az orosz pilóták “inváziója” természetesen érthető, ha minden jól alakul, jövő ősszel Szocsiban megtartják majd a sportág történetének első Orosz Nagydíját is.