Ugyan a Ferrarinál a hétvégén többször is hangsúlyozták, hogy még nem szerződtettek senki 2014-re, és hogy a döntés “pár napon belül” várható, vasárnapra egyre erősebbé váltak azok a hírek, miszerint valójában minden eldőlt, Kimi Räikkönen visszatér Maranellóba.
A hírt először a német Bild és a német RTL dobta be, de még az Auto Motor und Sport veterán szakújságírója is osztja ezt. A Der Spiegel még Räikkönen szerződésének részleteit is tudni véli: két évről lehet szó, a fizetés évi 20 millió euró, amit a Ferrari két nagy szponzora, a Santander és a Shell dob össze.
Räikkönen az évek óta alulteljesítő Felipe Massa helyére érkezik – ezt szerdán közölhetik hivatalosan a brazillal, de állítólag a kérdés már jó ideje eldőlt, az igazolás csak a finn pilóta menedzsere, David Robertson USA-beli kórházi kezelése miatt húzódott.
Nyílt titok, hogy Fernando Alonso a mindig szolgálatkész másodhegedűs, Massa megtartását szerette volna, az alakuló új helyzet magyarázhatja a spanyolnál az utóbbi időben tapasztalt rosszkedvet és egyre élesebb kifakadásokat.
A Bild és a Welt egészen odáig megy, hogy a spanyol Räikkönen érkezése miatt el is hagyhatja a Ferrarit, és épp a finn helyére mehet a Lotushoz. Az enstone-i csapat természetesen nem idegen Alonsónak, hiszen korábban, még a Renault gyári alakulataként velük nyerte két világbajnoki címét 2005-2006-ban. Alonso 2002-től 2006-ig, majd 2008-2009-ben volt a csapat tagja.
A Lotus és a Renault mostanában igyekszik újra szorosabbra fonni a kapcsolatot, a Renault-vezér Carlos Ghosn pedig kedveli Alonsót.
“Ha Fernando kopogtat nálunk, akkor természetesen reagálni fogok. De az csak remélni tudom, hogy ki tudnánk fizetni” – mondta a Lotus főnöke, Eric Boullier, aki a napokban a Renault-kapcsolatról is beszélt: “Igyekszünk szorosabbra fűzni a kapcsolatot a Renault-val és a Totallal, ami sokat jelenthet a csapat pénzügyi helyzetét illetően.”
A pilótakeringő egyik mellékszereplője a suaberes Nico Hülkenberg, aki eddig Massa helyére tűnt esélyesnek, de Räikkönen távozása esetén a Lotusnál is potenciális utód lehetne. A svájci Blick úgy tudja, hogy a német pilóta biztosan elhagyja a Saubert az év végén, az viszont kérdés, hol is köthet ki.
“Mindenkinek van terve és vészterve is” – mondta Hülkenberggel kapcsolatban Boullier. Amikor egyenesen rákérdeztek, hogy Kimi vagy Nico, annyival felelt: “jó kérdés!”