F1: Alonso kiakadt, lehülyézte a Ferrarit 2

A Ferrari mindent megtett, hogy a lehető legjobb eredményt – pontosabban a lehető legkisebb verést – hozza a hazai verseny, az Olasz Nagydíj időmérőjén, ám a Monzában megvalósítható, de rizikós szélárnyékos húzás visszafelé sült el számukra.
Ahogy a korábbi években, Felipe Massa most is “felvezette” Fernando Alonsót a pályán, de a Q3-ban épp a kívánt eredmény ellenkezőjét hozták: a brazil a 4., a spanyol csak az 5. lett a tifosók előtt.
Úgy tudni, hogy a csapatrádión Alonso komolyan ki is fakadt az eredmény miatt, a Gazzetta dello Sport szerint, majd a később megjelent felvételek alapján így kiabált: “Srácok, idióták vagytok! Teljesen hülyék vagytok! Anyám! Tönkretettétek az időmérőmet! Massa túl messze van!”, később pedig egyértelműen gúnyosan “zseniknek” bélyegezte a pit wallon ülőket.  
 
Utólag, a nyilvánosságnak nyilatkozva már a szokásos kincstári hurráoptimizmussal beszélt, azt állította, hogy “tökéletes” volt a stratégia.
“Tökéletes volt. Úgy terveztük, hogy Massa egy kicsit előttem lesz, segített az egyenesekben. Legalább egy tized neki köszönhető” – ismerte el nem szándékoltan, hogy tulajdonképpen még lassabb is lehetett volna a brazilnál.
 
“Jó időmérő volt ez számunkra. Néhány gyengébb kvalifikáció után most végre az élmenőkkel küzdöttünk. Spában is jó előérzetünk volt már, de aztán megérkezett az eső és nem alakultak jól a dolgok. A mai nap jobb volt, az élmezőnyben végeztünk.” 
A kétszeres világbajnok egy későbbi nyilatkozatban tovább finomított:
“A Q3-ban előttünk volt Vergne a 4-es kanyar közepén. Készültem, hogy Vergne szélárnyékát használjam, mert úgy tűnt, ő Felipét akarja követni. Szóval készültem a gumikkal, de aztán elengedett, és nem volt senki előttem. Akkor mondtam a rádión, hogy Felipe túl messze van ahhoz, hogy kihasználjuk. Akkor szóltak neki, hogy lassítson, ő pedig bevárt a Parabolicában, rendes volt tőle. Köszönöm a csapatnak és Felipének is. Ezt már nem játszották be a rádión, de akkor is megköszöntem. Hosszú idő után most először láthatom majd a Red Bullok hátsó szárnyát a rajtnál, és támadhatok az első körben. Nagyon-nagyon jó időmérő volt ez!”
“Holnap nem lesz előttünk Hamilton, Kimi, Grosjean, akik általában lassíthatnak minket a futam elején, amikor jó szokott lenni a tempónk. Persze Vettel egész hétvégén gyors volt, szóval nem lesz könnyű. Azt hiszem, jól jönnének a változékony körülmények, egy kis eső, mert anélkül tényleg nagyon nehéz lesz elkapni a Red Bullt, nagyon erősek.”
A tervet felülírva a 4. helyen végző Massa utólag jelezte, hogy vasárnap félreáll majd:
“Az Ascari-sikában veszítettem egy kis időt, túlizgultam a kört. Nem tudom, talán harmadik is lehettem volna, de mindenképp jó kör volt, igyekeztem mindent kihozni az autóból. A verseny holnap jön, igyekszünk majd akkor is a maximumot hozni. Tudjuk, hogy az előttünk lévő autók gyorsak, de jó lenne egy szép versenyt futni a szurkolók kedvéért. Fernando a bajnoki címért küzd, én nem, szóval mindent megteszek majd a csapat érdekében.” 
Alonso valószínűleg nem csak Massa előzékenységére számíthat majd, hiszen a 3. helyről a sauberes Nico Hülkenberg rajtol, aki nem bánná, ha a Ferrari a brazil helyére ültetné jövőre, Sergio Perez pedig már korábban elárulta, hogy a maranellói csapat néha szívességet kért a Saubertől, amikor Alonsóra kellett figyelni.