A Spanyol Nagydíj első szabadedzése mintha a téli tesztelés folytatása lett volna: a barcelonai pályán víz és hűvös (17 fok) fogadta az Európába visszatérő Forma-1-eseket.
Az edzés túlnyomó részében a zöld jelzésű intermediate gumikon próbálgatták a csapatok a számtalan új fejlesztést, igen nehéz volt a munka, a körülmények feladták a leckét a kiértékelést célzó pilótáknak és a mérnököknek.
Bár a Pirelli még egy plusz szett prototípus gumit is hozott a csapatoknak az első edzésre, a slickek csak az utolsó negyedórában kerültek fel, a kísérleti gumit pedig csak a Toro Rossó-s Jean-Eric Vergne, a sauberes Esteban Gutierrez és a caterhames Heikki Kovalainen használta.
Az utolsó tíz percben rohamosan száradni kezdő pályán folyamatosan csökkentek a köridők, végül a hazai hős, Fernando Alonso és ferraris csapattársa, Felipe Massa zárt az élen.
Fontos kiemelni azonban, hogy a változó körülmények, és a szokásosnál is sokrétűbb tesztprogramok miatt az eredmények ezúttal az égvilágon semmit sem jelentenek, az erőviszonyok csak az utolsó edzésen és az időmérőn lesznek világosabbak.
A Red Bull párosa például nem is próbálkozott gyors körrel, Sebastian Vettel a 19., Mark Webber a 20. lett, míg Jenson Button nem is teljesített mért kört, pedig a McLaren gőzerővel dolgozik az autó versenyképesebbé tételén, csütörtök éjjel még a kötelező takarodó alóli egyik felmentésüket is elhasználták a két lehetőség közül.
Spanyol Nagydíj, 1. szabadedzés, Barcelona, 2013.05.10.