A 2009-es balesete utáni visszatérésétől kezdve Felipe Massa lejtőre került, az új csapattárs, Fernando Alonso mellett egyre halványabban teljesített, a 2012-es idény első felében már egészen pocsékul szerepelt.
Szinte biztosnak látszott, hogy a Ferrari nem hosszabbít szerződést a brazillal, de Massa a nyári szünet után összeszedte magát, dobogóesélyes formába került, jó néhányszor már Alonso bajnoki hajrája miatt kellett visszafogni. Az erős finis után magabiztos, 2013-ban a bajnoki küzdelem szereplője kíván lenni:
“A tavalyi szezon második fele egy kicsit az idei évre való felkészülés is volt. Most már az elejétől a végéig versenyképes akarok lenni, újra győzni akarok, remélem, hogy a bajnoki címért is harcolhatok. Korábban már megtettem ezt, nem felejtettem el, hogyan kell csinálni” – mondta a Wrooomon.
Massa hangsúlyozta, hogy a tavalyi fordulat elsősorban pszichológiai gyökerű volt, igyekezett kizárni a kritikákat és a korábbi sikereire koncentrálva lendült újra formába.
“Nem arról van szó, hogy az autó akkorát változott volna augusztus után. Nálam is volt változás. Még ha az emberek 90 százaléka már nem is akart hinni bennem, hittem benne, hogy egyik napról a másikra nem válhattam olyan rosszá. Hinni kell önmagunkban és én hiszek is, tudom, hogy lehet belőlem bajnok is, hogy képes vagyok győzni, tudom, hogy lehetek még az, aki korábban voltam. Úgy gondolom, ha az ember tisztába jön önmagával, akkor egyre erősebbé válik.”
“Talán már nem élveztem annyira a munkámat, talán már nem voltam boldog, de most már az vagyok. Amikor beülünk az autóba, akkor élvezni akarjuk a vezetést, hiszen így lehet a legjobb munkát végezni. Ilyen hozzáállással lehet egy 2008-hoz hasonló évet hozni” – utalt arra, amikor hajszál híján világbajnok lett.
“Igen, nagyon sok mindenre gondoltam, arra is, hogy vége a karrieremnek, arra is, hogy nem maradok majd a Ferrarinál. Nem tudtam, mi lesz. Beszéltem mindenkivel, de profi segítséget is igénybe vettem, dolgoztam egy sportpszichológussal is. Ez volt az első lépés, és utána képes voltam változtatni a gondolkodásomon, a munkám irányán. És persze a család is nagy segítség, az száz százalék.”
“De az eredmény a legfontosabb. Az F1-ben nagyon gyorsan változnak a dolgok, és ha az ember képes bizonyítani, akkor azok, akik korábban már leírtak, egészen másképp kezdenek beszélni. Sokan mondták, hogy csak a benzint pazarlom, de utána már azt, hogy szeretnék, ha a Ferrarinál maradnék, mert én vagyok a legjobb választás. Csak az eredmények lényegesek, ha azok megvannak, semmi más nem számít.” 
Bár a Ferrarinál jelenleg Alonso az első számú pilóta, Massáé pedig elvileg a hátvéd szerepe, a spanyol nem gondolja, hogy az újra versenyképes csapattárs problémát jelentene a számára, sőt.
“Mindig is mondtam, hogy Felipe a világ legjobb versenyzői közé tartozik, de emlékszem, hogy tavaly néhányan csak mosolyogtak ezen. De mi mindig is segítettük egymást, és arra számítok, hogy a teljesítmény tekintetében nagyon közel lesz hozzám. Az elmúlt két évben látott különbség volt az abnormális, de most szerintem már nem lesz ilyen. És nekem, és különösen a csapat számára nagyon pozitív dolog lesz.”