A Toro Rosso 2011 végén csapattársával, Sebastien Buemivel együtt ejtette Jaime Alguersuarit, aki nem is talált magának versenyzői állást 2012-re. Buemi a Red Bull tartalékosa lett, míg Alguersuari a Pirelli hivatalos tesztpilótájának szedődött, egész évben a 2013-as abroncsokon vezetett, de még az értékes tudása ellenére sem csaptak le rá a csapatok. 
A realitásokat figyelembe véve mostanra csak két szabad hely maradt az F1-ben: a Caterhamnél Charles Pic, a Force Indiánál Paul di Resta mellé keresnek – lehetőleg pénzes – pilótát. A korábban nagyon bizakodó Alguersuari sem tudja, sikerül-e megcsípnie valamelyiket.
“Még nem tudom. Lehet, hogy jövő januárig nem tudok erről semmit mondani, bár lehetséges, hogy pár napon belül is megtörténhet” – mondta a spanyol AS-nek, amikor arról kérdezték, tudja-e már, mit csinál majd 2013-ban.
A 23 éves spanyol természetesen azok közé tartozik, akik nem örülnek, hogy a pénz, a szponzori háttér is tényező lehet a szerződtetéseknél. 
“Szerencsére vagy épp sajnos, mindenesetre az F1 nem a MotoGP. Ha (Casey) Stoner lesérül, nem ugrik be csak úgy valaki, aki elbír (Dani) Pedrósával vagy (Jorge) Lorenzóval. Az F1-ben viszont tíz jelölt is van egy ülésre, az eredmények, a teljesítmény, a tapasztalat pedig csak egy részét jelentik az elvárásoknak.”