A német sajtóban Sebastian Vettel címvédése és Michael Schumacher visszavonulása a fő téma.
    
A Frankfurter Allgemeine Zeitung Világbajnok-avatás a rémület pillanataival címmel közölt beszámolót, amely szerint Sebastian Vettel Forma-1-es karrierjének 101. futama a német pilóta számára “szoros, izgalmas, felkavaró, briliáns és zűrzavaros, de végül sikeres volt”. 
   
A Bild Vettel-őrület címmel a lap első oldalán közölt beszámolót, amely szerint a futam “idegölő krimi volt az utolsó kanyarig”. A lap kiemelte: a sorban a harmadik világbajnoki címét megszerző versenyzőnek elsőként Michael Schumacher gratulált. “Vettel, mostantól az autóversenyzés istene vagy” – írta a bulvárlap.
    
A Süddeutsche Zeitung Mégiscsak sikerült című beszámolójában kiemelte: a Forma-1 idei szezonja a sportág történetének egyik legviharosabb szezonja volt, és “éppen olyan turbulencia közepette ért véget, ahogyan elkezdődött”. A futam “lélegzetelállító volt”, és csak a verseny végét jelző zászló meglengetésével vált biztossá, hogy Vettel nyeri az idei világbajnokságot, és így ő lesz minden idők legfiatalabb háromszoros Forma-1-es világbajnoka.
    
A Berliner Zeitung Három csillag az örökkévalóságnak címmel közölt beszámolót, amely szerint a harmadik világbajnoki cím megszerzésével Vettel “a Forma-1 titánjainak ligájába katapultált”, pedig ő maga még mindig felnéz e liga tagjaira.  
    
Michael Schumacher búcsújával kapcsolatban a Frankfurter Allgemeine Zeitung Michael – Thank You & Goodbye címmel közölt írást, amelyben kiemelték: a Mercedes és Schumacher gyakran elmaradt saját elvárásaiktól. A versenyzői pályafutás hároméves meghosszabbításának mérlege megannyi középszerű futam, amelyek közül csak egy valenciai harmadik hely emelkedik ki, valamint egy első helyezés a Monacói Nagydíj időmérő edzésén.
Más országokban így kommentálták a vasárnapi versenyt és annak eredményét: 
Olaszország

La Gazzetta dello Sport: “Szuper-Alonso hősiesen, Vettel világbajnok módjára versenyzett. A spanyol második helye nem volt elég az összesítésben, de nem tehet szemrehányást magának. Nem ő, hanem a Ferrari vesztette el ezt a vb-t, mert Monza után nem tudott győztes kocsit adni Alonsónak. Vettel a Sennával történt ütközés után felzárkózott az esőben – tisztelet a világbajnoknak, megérdemelte. A visszavonuló Michael Schumacher bátran versenyzett, és példaképül szolgálhat a fiataloknak.”
Corriere dello Sport: “Alonso, nagyszerű voltál! A második hely kevésnek bizonyult, de ezzel az autóval az is csoda volt. Ezt a tehetséget nem szabad elherdálni. Nagy izgalmak Brazíliában, Vettel az utolsó helyről jött vissza.”
Tuttosport: “Alonsónak három ponton múlt a siker. Adjanak már neki egy rendes autót!”
La Repubblica: “Alonsónak nem sikerült, Vettel megérdemelten harmadszor világbajnok. A csodagyerek Schumachert és Fangiót másolja. Schumacher legenda marad.”
Il Tempo: “Alonso szárnyalt az esőben, világbajnoki álmai mégis szertefoszlottak. A Schumacher-korszak befejeződött – ezúttal végérvényesen.”
Corriere della Sera: “Eső, balesetek, defektek – Vettel azonban állta a sarat. Az F1 aranyifja a harmadik vb-címét szerezte meg.”
Lezárult a Schumacher-korszak, jön a Vettel-korszak? 2

Spanyolország

El País: “Egy bajnok igazi értékét nemcsak a címeken lehet lemérni, hanem a legyőzött vetélytársakon is. Az Interlagosban szerzett babérkoszorújával Vettel mindkét feltételnek megfelelt.”
La Vanguardia: “A csoda csak négy körön át tartott. Alonso közel állt a diadalhoz az őrült futamon, de Vettel stílusosan felzárkózott, és megvédte címét.”
Marca: “Vettel minden idők legfiatalabb háromszoros F1-világbajnoka. Alonso négy körön át volt világbajnok az utóbbi idők legdrámaibb és leginkább magával ragadó versenyén. Három pont hiányzott a hőstetthez.”
AS: “Büszkék lehetünk Alonsóra. Bíztunk a csodában, amelyhez káoszra volt szükség a zárófutamon. Ez be is következett, de nem volt elég. Gratuláció Vettelnek, nagyszerű pilóta, és megérdemeltem győzött.”
Sport: “Az utolsó körig éltek Alonso reményei. Vettel óriási izgalmak közepette lett világbajnok minden idők egyik legjobb idényének a végén.”
    
Anglia

The Times: “Vettel a sport halhatatlanjai közé emelkedett.”
The Guardian: “A pálya olyan nedves volt, mint a brazil esőerdő, de Vettel megszerezte három év alatt a harmadik világbajnoki címét. A nyugdíjba vonuló gladiátor, Schumacher volt az első, aki átölelte védencét a futam után.”
The Sun: “Vet Vet Vet! Vettelnek megvan a harmadik, micsoda idényzárás!”
Daily Mail: “Vettel immár a legnagyobb pilóták között foglal helyet, miután lélegzetelállító versenyzéssel háromszoros világbajnokká lépett elő.”    

Lezárult a Schumacher-korszak, jön a Vettel-korszak? 3

Franciaország

La Parisien: “Vettel történelmet írt. Ha ebben a tempóban halad tovább, 30 évesen lekörözi Schumachert.”
Liberation: “Vettel kilépett Schumacher árnyékából, és elfeledteti mindenkivel a Bébi-Schumi becenevet.”
L’Equipe: “Vettel csatlakozott a legnagyobbakhoz. A 25 éves német hangsebességgel tör felfelé.”
    
Brazília

Lance!: “Vettel túlélte a káoszt, és háromszoros világbajnok lett. Ez a szezon bekerül a történelemkönyvekbe.”
Globo-TV: “Micsoda előadás! Olyan volt ez a futam, mint egy Spielberg-film.”
Terra: “Zűrzavarosan és Vettel címvédésével zárult az idény. A német pilóta történelmi versenyt futott.”
O Dia: “Button esőben, majd eső nélkül, kaotikus körülmények között győzött, a vb-cím Vettelé lett.”

Lezárult a Schumacher-korszak, jön a Vettel-korszak? 4

Svájc

Blick: “Vettel-őrület a pokoli esőben. A németnek 101 futamra volt szüksége a három vb-címhez – no meg persze a nagy bajnokok szerencséjére is. Ennél több akció egy hollywoodi filmben sincs. Méltó idényzáró volt, méltó világbajnokkal.”
Tages-Anzeiger: “Vettel sorozatban harmadik vb-címét szerezte meg, erre 62 év alatt csak Juan Manuel Fangio (1954-1956) és Michael Schumacher (2000-2003) volt képes. A német pilóta 25 évesen messze a legfiatalabb triplázó, ez jelzi, hogy mi mindenre lehet még képes.”
    
Hollandia

De Volkskrant: “Könnyek között egy újabb mérföldkő.”
De Telegraaf: “Vettel, a fenomén. A német pilóta új fejezetet nyitott meg a brazíliai záporban. A sportágukat hosszú időn át uraló sportolókhoz hasonlóan Vettel nem lett népszerűbb a közönségnél az utóbbi években. Sokakat bosszant az arrogáns mutatóujja, amelyet tegnap is többször a levegőbe emelt. A versenyzői képességeiben viszont senki sem kételkedik.”
Algemeen Dagblad: “Vettel látványos előadásban lett világbajnok, miután ismét bizonyította elszántságát, és kijavította a futam elején elkövetett hibáját. Ebben nem kisebb vetélytárstól kapott segítséget, mint Michael Schumacher, aki élete utolsó versenyén elengedte őt.”
    
Belgium

De Morgen: “Nagy érzelmek a Red Bullnál. Christian Horner csapatfőnök és Vettel sem tudták visszatartani a könnyeiket. Ennél izgalmasabb szezonzárót képzelni sem lehetett volna. Vettel triplázott, de idén mindenért meg kellett dolgoznia.”
Lezárult a Schumacher-korszak, jön a Vettel-korszak? 5