F1: Kovalainen nem lesz öngyilkos 2

Tegnap a Sauber és a Caterham is pilótaigazolást jelentett be. Míg a svájci csapatnál teljes lett a felállás, a Caterham egyelőre csak egy versenyzőt, a Marussiától átcsábított Charles Picet nevezte meg.
Ha csak ezt nézzük, már akkor is biztos, hogy vagy Vitalij Petrov vagy Heikki Kovalainen nem versenyezhet velük jövőre, de a kilátásaik valójában még rosszabbak, ugyanis a csapat másik jelöltje a pénzes tesztpilóta, a holland Giedo van der Garde.
A Caterhamen kívül papíron még öt szabad hely van 2013-ra, de a HRT Brazília után minden bizonnyal megszűnik létezni, a Williams Pastor Maldonadót valószínűleg megtartja, míg Bruno Sennát a tartalékos Valtteri Bottasra cseréli, a Lotus hosszabbít majd Romain Grosjeannal, tehát csak a Force Indiánál akadhat versenyzői állás.
Erre az egy helyre pályázhat Adrian Sutil, Jules Bianchi, Jaime Alguersuari, Kobajasi Kamui, Senna, Petrov és persze Kovalainen is, hogy csak a komoly jelölteket soroljuk.
Az egykor a Renault-nál bemutatkozott, majd a Caterham előtt a McLarennél is két idényt lehúzó finn azt mondja, ő nem fog szponzori pénzekért és pénzekkel házalni – tulajdonképpen már készül az F1-ből való távozásra. 
“Szomorú lenne, ha ez lenne az utolsó versenyem. De a helyzet elég nehéz, nem tehetek sokat. Tapasztalatból tudom, hogy nem jelent jót, ha ilyen sokáig húzódik a pilótadöntés, de ez van. Bármi is legyen, nem a világ vége, van saját életem, öngyilkos azért nem leszek” – mondta a kilátásokról.
“Az F1-ben és azon kívül is vizsgálom a lehetőségeket, de mindegyikhez pénzt kellene vinni, én pedig nem akarok arra az útra lépni. Mondtam a menedzsmentemnek is, hogy ne próbáljanak pénzt felhajtani, szerintem ez nem vezet sehova. Ha van egy olyan nagy szponzora valakinek, mint mondjuk a Santander, amely követi is a pilótát, az egy dolog. De pénzért kuncsorogni mindenfelé, annak nincs értelme. Én nem ilyen vagyok, én nem hajlok erre.”
Az egyszeres futamgyőztes 31 éves pilóta igazságtalannak érzi a helyzetet, mert úgy gondolja, bármelyik csapatnak hasznára lehetne: 
“Bármiben tudok segíteni, sok a tapasztalatom, elég jó szintre jutottam már. Ma már alig van rossz versenyem, szinte mindig ki tudom hozni a maximumot a csapatból és az autóból, sokat nyújthatok. De a Forma-1 mostani helyzetét tekintve lehetséges, hogy mégsem jut hely nekem.”