F1: Alonso sose volt még ilyen nyugodt 1
F1: Alonso sose volt még ilyen nyugodt 2

F1: Alonso sose volt még ilyen nyugodt

F1: Alonso sose volt még ilyen nyugodt

F1: Alonso sose volt még ilyen nyugodt 8
F1: Alonso sose volt még ilyen nyugodt 9
F1: Alonso sose volt még ilyen nyugodt 10
F1: Alonso sose volt még ilyen nyugodt 11
F1: Alonso sose volt még ilyen nyugodt 12
Fotó megosztása:
F1: Alonso sose volt még ilyen nyugodt 13

A 2012-es Forma-1-es bajnokság az Abu-Dzabi Nagydíj után mind a konstruktőrök, ind a pilóták tekintetében kétszereplőssé vált. A csapatok küzdelmében csak az a kérdés, hogy a Red Bull mikor zárja le az évet, de egyéniben még nyitottabb a dolog.
Az utolsó előtti futam, a hétvégi Amerikai Nagydíj előtt a Red Bull-os Sebastian Vettel vezet, a ferraris Fernando Alonso 10 pont lemaradással követi őt – maximálisan még 50 pont szerezhető. A spanyol pilóta azt mondja, a hátrány ellenére kimondottan nyugodt, ilyen magabiztos még sosem volt a hajrában.
“Sokkal nyugodtabb, sokkal összeszedettebb vagyok. 2006-ban, amikor a szezonzárón kellett megküzdenem Michaellel, nagyon stresszes volt, nagyon intenzív hétvége, nem volt könnyű koncentrálni, aludni. A következő év, 2007 is stresszes volt, minden nehezen ment. 2010-ben Abu-Dzabiban is az utolsó futamon kellett megküzdeni a címért. Ott már sokkal nyugodtabb voltam, sokkal magabiztosabb. A futam úgy alakult, ahogy alakult, de akkor már felkészültebb voltam” – magyarázta az újságíróknak Austinban csütörtökön.
“A legutóbbi két futamon teljesen normálisan éreztem magam, szerintem ez jót jelent. Már a negyedik alkalommal vagyok harcban az utolsó futamig, mostanra másképp érzem magam, sokkal jobban tudok a munkára koncentrálni” – mondta Alonso, aki szemmel láthatóan nem is foglalkozik azzal, hogy Vettel már most vasárnap győzhet. 
A kétszeres bajnok spanyol hangsúlyozta, hogy a bajnoki helyzet semmit nem változtat a hétvégi munkáján:
“A felkészülést, megközelítést illetően semmi sem változik. Maximális koncentráció és erőbedobás jellemzi az egész csapatot. Ahogy minden versenyre, most is hozunk új alkatrészeket, holnap kipróbáljuk őket, aztán meglátjuk, milyenek. Pont, mint minden más hétvégén.”
A kérdésre, hogy a vadonatúj, mindenki számára ismeretlen pálya előnyt jelenthet-e számára, Alonso nemmel válaszolt, majd kiemelte, hogy az autója továbbra is gyengébb, de szokás szerint bízik a jó versenyteljesítményben.
“Nem jelent előnyt. Szerintem mindannyian gyorsan alkalmazkodunk majd már az első edzésen, és szimulátoron is készültünk előtte, ugyanolyan lesz, mint bármelyik másik verseny.” 
“De nagyon bizakodó vagyok, bízom a csapatomban és önmagamban, és őszinték is vagyunk magunkhoz. Tudjuk, hogy nem a miénk a leggyorsabb autó, az időmérős átlagunk a 6-7. hely, szóval ha megint 6-7. helyre kvalifikálok, jönnek majd a károgók, akik szerint búcsút inthetek a címnek, pedig az a szokásos pozíciónk. Nem ez az erősségünk, hanem az, hogy vasárnaponként a többieknél több pontot szerzünk – és meggyőződésem, hogy ezt tesszük majd a következő két versenyen is.”