Fernando Alonso a nyár folyamán végig vezette a bajnokságot, de a Ferrari viszonylagos versenyképtelensége, gyenge fejlesztései és a Red Bull formajavulása miatt az előnye előbb olvadni kezdett, majd Koreában Sebastian Vettel megelőzte, Indiában pedig növelte is az előnyét a címvédő a spanyollal szemben.
Az olasz La Stampa szerint a frusztrált Alonsónál az Indiai Nagydíj időmérője után – amelyen a spanyol az 5. lett – elszakadt a cérna, miután a csapat technikai főnöke a kvalifikáció értékelésében arról beszélt, hogy a célról lemaradtak, de a fejlesztések működnek.
A lap szerint Alonso teljesen kiborult, és bár a csapatfőnök Stefano Domenicali próbálta nyugtatni a spanyolt, a vita éjjel egyig zajlott a csapatnál. A pilóta állítólag csak hosszas rábeszélés után nem  tette közzé Twitteren az alábbi, már megírt szöveget: “Szeretném tudatni az 1,2 millió követőmmel, hogy a Ferrari hátsó részén lévő alapvető aerodinamikai elemek május óta ugyanazok.” 
Domenicali szerint a fentiekből semmi nem igaz: “Önök a sajtónál nagyon ügyesen gyártanak nem létező történeteket” – mondta.
Akár beválnak a fejlesztések, akár nem, az biztos, hogy a Ferrari nagyon igyekszik segíteni Alonsót a hajrában, csapattársa, Felipe Massa például elmondta, hogy a mostani kiélezett helyzetben mindent a bajnoki esélyes autójára szerelnek: “Indiában fele annyi újítást kaptam, mint ő. Abu-Dzabira pedig még több dolog érkezik” – idézte a brazil Totalrace.
Az állítólagos szombati kiborulás után Alonso vasárnap Vettel mögött a másodikként ért be, a sikeres kármentés óta már lehiggadt, a Twitteren egy szamuráj-idézettel írta le az utolsó három futamot illető hozzáállását: “Ha eltörik a kard, harcolj a kezeddel! Ha levágják a kezedet, menj az ellenfélnek a válladdal, vagy ha kell, a fogaddal!” – írta.