Fernando Alonso az Európa Nagydíjtól vezette a 2012-es egyéni bajnokságot, de az őszi balszerencsés futamok, a Ferrari versenyképességének csökkenése és a Red Bull magára találása miatt Koreában Sebastian Vettel letaszította az élről, a címvédő hatpontos előnybe került.
A hétvégi Indiai Nagydíjjal együtt még négy futam van hátra az idei szezonból, Alonso pedig úgy véli, nincs ok az elkeseredésre.
“A helyzetem elég jó. Mondhatjuk, hogy a második legjobb helyzet, hiszen majdnem pontegyenlőségben vagyok Vettellel négy futammal a vége előtt, a bajnokság még teljesen nyitott. Ha februárban ezt mondják nekem, aláírtam volna! De júliusban, augusztusban sőt még szeptemberben is. Szándékom szerint az utolsó pillanatig küzdeni fogok a címért.”
Ami a Ferrari lelassult, eredménytelen fejlesztéseit illeti, a kétszeres bajnok elismeri, hogy voltak gondok, de még lehet fordítani, akár már most, ezen a hétvégén is. Nincs minden veszve, csak menni kell előre.
“Tény, hogy az elmúlt pár futamon a Red Bull nagyon erős és gyors volt, de láttuk már idén, hogy mindenkinél hullámzik a forma, nekünk csak az a dolgunk, hogy igyekezzünk javítani a saját csomagunkon. Szerintem ez a csomagok csatája, mindenkinél akadnak erősségek és gyenge pontok.”
 
“Egyelőre úgy láthattuk, hogy a Red Bullé a leggyorsabb autó, főképp szombaton, és ebből igyekeznek is mindent kihozni, de mi is megpróbáljuk kihasználni a saját erősségeinket. Innentől mindennel a határokat kell feszegetni, az autófejlesztést, a stratégiát, a hétvégékre való felkészülést, igaz, tulajdonképpen egész évben így tettünk. Azért vezethettünk Koreáig, mert nagyon egyenletesen teljesítettünk és nem követtünk el hibákat. 16 tökéletes futamot hoztunk, most még négy ilyet kell teljesíteni. Ha ez sikerül, akkor nagyon közel leszünk a cím megnyeréséhez.”
 
“A motivációm erősebb, mint valaha – de nem is csak az enyém, az egész csapat nagyon motivált. Az autóbal voltak gondjaink, különösen az idény elején, de most négy versennyel a vége előtt, teljes erővel támadni fogunk. Minden egyes csapattag meg akarja szerezni ezt a címet!”