Miután 2006 végén először távozott a Forma-1-ből, Michael Schumacher a motorversenyzésben kereste a kihívást, az izgalmat, MotoGP-t, Superbike-ot tesztelt és néhány versenyen is elindult. 
A motorozásnak egy 2009 eleji tesztbaleset vetett véget, a hétszeres F1-bajnok nagyot bukott, megsérült a nyaka, részben emiatt nem is tudott beugrani Felipe Massa helyére a Ferrarinál, amikor a brazil kidőlt az idény második felére.
Schumi 2010-ben aztán visszatért az igazi mesterségéhez, három évre leszerződött a Mercedes új gyári csapatához, a többi pedig, ahogy mondani szokták, már történelem. A 43 éves veterán motivációja megkopott, így az idei év végén immár végleg búcsút int az F1-nek, de azt mondja, ezúttal nem vált két kerékre.
“Szeretek új dolgokat tanulni, de épp ezért nem fogok újra motoron versenyezni, az már megvolt. Akkor nagyon élveztem, de a motorozáson kívül is tanultam belőle valamit, rájöttem, hogy őrültség új karriert kezdeni ebben a korban. Már nem vágyom rá” – mondta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak.