Miután a Mercedes három héttel ezelőtt bejelentette, hogy 2013-tól Lewis Hamiltont versenyezteti majd Michael Schumacher helyén, sokan úgy vélték, hogy a német gyártó nem túl elegáns módon ejtette, kidobta a hétszeres világbajnokot.
Az azóta a végeleges visszavonulását is bejelentett veterán a Koreai Nagydíj hétvégéjén igyekezett a fenti látszatot eloszlatni, hangsúlyozta, hogy a motivációja elfogyott, ezért nem tudta elkötelezni magát a folytatás mellett.
“A vezetők újból és újból hangsúlyozták, hogy a mostani idény után is szeretnék ha tovább dolgoznék. És nem is csak egy évig, de kettőig vagy még tovább. Gondolkodtam rajta, de számomra nehéz lett volna akár csak még egy év is” – idézte a SID hírügynökség.
A Frankfurter Allgemeine Zeitung is ugyanebben a témában szólaltatta meg a 43 éves pilótát:
“Az elmúlt pár hónapban már előfordult, hogy egyáltalán nem akartam a Forma-1-gyel foglalkozni, nem volt kedvem a versenyhétvégére készülni.”
“Számomra nincs jobb dolog, mint otthon lenni. Nekem ez jelenti a szabadságot, szeretném mihamarabb élvezni” – állította, hozzátéve, hogy most nem siet vissza az F1-be, mint a 2006-os visszavonulása idején, amikor pár hónappal később már a Ferrarinál dolgozott tanácsadóként.
“Ezúttal egy más perspektívából is megtapasztaltam a Forma-1-et. Ma nyugodtabb, nyitottabb vagyok, emelt fővel távozom” – mondta az egykori sikerkorszakhoz képest igen halvány mercedeses évekről.  
És ami az utódot, Lewis Hamiltont illeti?
“Ha Lewis Hamilton elérhető, meg kell szerezni! Én is ugyanígy tettem volna, ő a megfelelő választás” – mondta mosolyogva.