Fernando Alonso kellemes előnnyel vágott neki a nyári szünetnek, de az idény újraindulása óta bizony elolvadtak a pontok, a Belgiumban és Japánban történt kiesés után mindössze négy pontra csökkent a címvédésre hajtó Sebastian Vettel hátránya.
Alonso ugyan azt mondja, túl van a múlt vasárnapi kiesésen, de láthatóan fájdalmas neki volt a fordulat. Koreától a mini-bajnokságot indítja a spanyol.
“Nagyon kiábrándító volt, de ez már a múlt, nincs értelme tovább keseregni rajta. Ahogy akkor mondtam, most újra a nulláról indulunk, hiszen Vettel és köztem csak négy pont a különbség és a többiek is közelebb kerültek egy kicsit. Az fog győzni, aki több pontot szerez a többieknél. Ehhez gyors autó kell, nem szabad hibázni, és bízni kell benne, hogy mások hibái miatt nem mi járunk rosszul, mint ahogy Spában és Szuzukában történt velem. Ezek nélkül egész más lenne a helyzet” – magyarázta a csapat hivatalos oldalán.
Bár az utóbbi időben sok szó esett a Ferrari fejlesztési nehézségeiről és lemaradásáról, nemrég még maga Alonso is kritikus hangot ütött meg, most azt mondja, hogy igenis bízik a csapatban, ha eddig el tudott jutni a Ferrari, akkor a hajrában is összeszedhetik még magukat. 
“Igen, vannak csapatok, amelyek most, az idény végén nagyot léptek előre, mi pedig nem hoztuk ugyanezt, főképp bizonyos pályákon. Azonban az is tény, hogy Monzában az autó a pole-ra is jó volt. Szingapúrban aztán egy kicsit elvesztünk, és valamelyest Szuzukában is, bár Felipe azért egész versenyképes volt a futamon. Ha a Red Bull tempóját nem is tudtuk, másokkal azért bírtunk.  Tulajdonképpen ezek az ingadozások jellemzik az egész idényt. Rólunk sokat beszélnek, mert mindenki a vörös csapatot figyeli, ha például kipróbálunk egy új szárnyat, aztán mégsem használjuk, az rögtön hír, pedig ugyanez történik minden más csapatnál is.”
“Meggyőződésem, hogy a legvégéig versenyben lehetünk majd. Most is ugyanazok dolgoznak az autón, akik eddig, semmi oka, hogy ne tudnának újra jó munkát végezni. Ne feledjük, hogy azért vezetem még mindig a bajnokságot, mert képesek voltunk nagyot javítani az autón az idény elejéhez képest és mindig kihoztuk a maximumot abból, amink volt.”
“Nem kaptunk ajándékba semmilyen eredményt, sőt Spában és Szuzukában könnyen elérhető helyezések úsztak el. Nem isteni csoda, hogy az élen állunk, mindannyiunk közös munkájának az eredménye. A Forma-1 csapatsport: együtt győzünk, együtt veszítünk.”
Alonso a Koreai Nagydíj versenyzői sajtókonferenciáján hasonló hangnemben beszélt, amellett, hogy elmondta, nem érzi szükségesnek, hogy Räikkönen bocsánatot kérjen tőle a rajtbalesetért, a ferraris hangsúlyozta, hogy tulajdonképpen tökéletes idénye van:
“Szerintem az első téli teszt óta keményen hajtunk, szóval az utolsó öt futam sem jelent változást. Ugyanúgy kell dolgoznunk, mint eddig. Azt hiszem, eddig majdnem tökéletes volt az évünk: jó stratégiák, jó rajtok, jó hozzáállás, jó futamok. Minden vasárnap hoztuk a maximumot. Spában és Szuzukában rajtunk kívül álló okból nulláztunk. Ettől eltekintve nem sok dolgon kell változtatnunk.”