27 fokos levegő- és 36 fokos aszfalthőmérséklet mellett, azaz meleg, enyhén felhős időben kezdődött a 2012-es Forma-1-es világbajnokság 15. fordulója, a Japán Nagydíj  kvalifikációja.

A Q1-ben az utolsó edzést az élen záró címvédő, Sebastian Vettel adta meg, kemény gumin futott sokáig érinthetetlen időt. Pastor Maldonadónak, a harmadik edzésen autót törő Nico Hülkenbergnek  és Michael Schumachernek kellett egy kicsit kapkodnia, csak az utolsó 5 percre mentek ki.

Vettel elsősége nem maradt meg, a lágy gumin Kimi Räikkönen, majd a két sauberes, Sergio Perez és Kobajasi Kamui, végül Romain Grosjean is elé ugrott. A hajrá kérdése az volt, hogy Schumachernek sikerül-e továbbjutnia – visszavonulásra készülő veterán a 16. lett.

Búcsúzott a három kiscsapat hat pilótája – a szokásostól eltérő, teljesen kevert sorrendben -, valamint a williamses Bruno Senna, akit azonban utolsó gyors körén csúnyán feltartott a Toro Rossó-s Jean-Eric Vergne, amiért büntetés jár.

A második szakaszban megint Vettel tette magasra a lécet, amikor lágy gumival hozott igen gyors kört, első nekifutásra csak Jenson Button és csapattársa, Mark Webber fért a közelébe. Ők nem is mentek ki újra, de mindenki más még próbálkozott.

Az utolsó körök végül Felipe Massa, Paul di Resta, a két Mercedes, Pastor Maldonado és a két Toro Rosso kiesését hozták. Nico Hülkenberg továbbjutott, de az autójában sebességváltót kellett cserélni az utolsó edzésen történt balesete után, így Jenson Buttonhoz hasonlóan öthelyes rajtbüntetés vár majd rá vasárnap. A 13. idővel végzett Schumachert 10 hellyel sorolják majd vissza Vergne szingapúri kiütése miatt.

A Q3 elején Vettel elsőként ment 1:31 alatti időt, amit talán hozhatott volna Webber is, de egy kicsit hibázott. Button volt még gyors, a többiek – Grosjean Räikkönen, Hamilton – nem mutattak sokat. A második menetet tulajdonképpen Räikkönen döntötte el, amikor a Spoon kanyarban kipördült, az előkerülő sárga zászlók miatt pedig senki nem futhatott igazán gyors kört, lassítani kellett.

Vettel valószínűleg még javított volna egyébként, a korábbinál is gyorsabb körön volt, de bement a bokszba. Mögötte maradt Webber, a Red Bullé az első sor, aztán Button, Kobajasi, Grosjean, Perez, Alonso, Räikkönen, Hamilton és Hülkenberg sorakozott, de ne feledjük, a tavalyi győztes Button a rajtrácson csak 8. lesz.

A címvédő német pályafutása 34. pole-ját szerezte meg, Szuzukában a negyediket. Az eredmény jó ideig veszélyben forgott, a versenybírók ugyanis beidézték Vettelt, amiért a Ferrari panasza szerint a Q3-ban feltartotta Alonsót. A német végül megtarthatta a pole-t, de egyéb büntetések miatt így is alaposan átalakult a rajtrács.

A Japán Nagydíj vasárnap reggel 8 órakor kezdődik.

Japán Nagydíj, időmérő edzés, Szuzuka, 2012.10.06.