Kubica még nem mondott le az F1-ről 2 Robert Kubica a 2011-es téli tesztek idején szenvedett balesetet egy kis olaszországi raliversenyen. A lengyel pilóta igen súlyos sérüléseket szenvedett, kis híján odalett a jobb karja, az F1-es szereplés füstbe ment.

A versenyző felépülése lassan haladt, a 2011-es, majd a 2012-es visszatérés is lekerült a napirendről, Kubica a Lotus Renault-s szerződésének lejárta után távol is maradt a sportágtól. Azonban mostanra világos, hogy továbbra is az autóversenyzéssel kíván foglalkozni. Pár hete titokban a Ford WRC-csapatával tesztelt, a múlt hétvégén pedig egy Subaru Impreza WRC-vel indult egy kis olasz ralin, a Ronde Gomitolo di Lanán, amit pár nap múlva újabb hasonló verseny követ.

Kubica a ralin a Sky Italiának nyilatkozott is:

“Szívesebben lennék máshol, de így is ez a rehabilitációm eddigi legaktívabb része. Már az is egy nagy lépés, hogy itt vagyok. Még nagyon hosszú út áll előttem és valószínűleg sosem leszek már ugyanolyan fizikailag, mint régen, de eszem ágában sincs feladni.”

“Egyelőre ezekre a ralikra koncentrálok, a kórházak és terápiák helyett végre benzingőz és kanyarok jelentik a programot. Százalékos esélyeket, határidőket sosem mondtam, de célom továbbra is a Forma-1-be való visszatérés, a következő pár hónapban majd kiderül, hogy lehetséges lesz-e már a jövő évben vagy várni kell vele 2014-ig” – mondta a 27 éves versenyző.

Az egykori BMW- és Renault-pilóta az F1 egyik nagy ígérete volt, a balesete előtt a Ferrari is számolt vele Felipe Massa lehetséges utódjaként. A Fernando Alonsóval jó barátságot ápoló Kubica maga is utalt erre: “Alonsóval nagyszerű páros lettünk volna a Ferrarinál, de az élet egy kicsit másképp alakult.”

A hétvégi, kis, “helyi érdekű” ralit végül fölényesen nyerte Kubica, mind a négy szakaszon ő volt a leggyorsabb, több mint egy percet adott a mezőnynek.

“Nem hajtottam minden áron az eredményre. De tudtam, hogy a vezetés is olyasmi, mint a biciklizés, az ember nem felejti el, hogyan kell csinálni, szóval egyszerűen csak ki akartam próbálni a fizikai és szellemi állapotomat, az eredmény pedig pozitív. Még hosszú út áll előttem, de pár nap múlva egy komoly ralin indulok, immár nagyobb önbizalommal. Ha jobban lennék, nyilván nem lennék itt, de egyelőre a Ronde Gomitolo di Lana megnyerése is elég volt számomra” – nyilatkozta a Gazzetta dello Sportnak a sikert követően.

Kubica újra repeszt

A lengyel az autón kívül