Robert Kubica még a 2011-es F1-es szezon kezdete előtt szenvedett igen súlyos ralibalesetet, amikor egy kis olaszországi versenyen autóját felnyársalta a szalagkorlát. Egyéb sérülések mellett a lengyel pilótának komolyan roncsolódott a jobb karja, már a megmentése is kisebb orvosi csoda volt.

A pilótán azóta féltucatnyi műtétet végeztek el, az F1-es visszatérése pedig le is került a napirendről, Kubica a szerződése lejárta után megszakította kapcsolatát a Lotus Renault-val, a száguldó cirkusz környékén sem járt másfél éve.

A rehabilitációja azért halad, nemrég titkos vendégként a Ford WRC-csapatával tesztelt – állítólag figyelemreméltó eredményekkel -, lengyel források pedig arról adtak hírt, hogy ezen a hétvégén már valódi versenyen indulhat Kubica.

A versenyző a holnap kezdődő Ronde Gomitolo di Lana Rally-n állhat rajthoz Olaszországban. A brit Autosport hozzáteszi, hogy egyelőre nem biztos, hogy Kubica autója, egy Subaru Impreza WRC időben elkészül a versenyre, de ha ez a hétvége ki is marad, akkor a lengyel a jövő hétvégén a Rally San Martino di Castorzzán indul majd.

Kubica a 2006-os Magyar Nagydíjon debütált a Forma-1-ben a BMW-nél, majd egészen a német gyártó kiszállásáig velük versenyzett, 2010-re a Renault-hoz igazolt, összesen 76 nagydíjon indult. F1-es pályafutása alatt egy futamot nyert, a 2008-as Kanadai Nagydíjat, ezen kívül 12 egyéb dobogós helyezést, egy pole-pozíciót és egy leggyorsabb kört szerzett. Balesete előtt a Ferrari egyik jövőbeli kiszemeltje volt.