A tandíjak tervezett emelése miatt Montrealban már három és fél hónapja állandóak a diáktüntetések, a radikálisabb csoportok pedig kiváló alkalmat látnak a hétvégi Forma-1-es futamban arra, hogy nyomatékosítsák a követeléseiket.

A versenyt több fenyegetés is érte már, biztonsági okból le is kellett fújni a hagyományos csütörtöki ingyenes bokszlátogatási programot. A tiltakozók a belvárosban is mozgolódnak, csütörtök és péntek este is történtek letartóztatások, a nem kis részben a fantasztikus hangulat miatt Montrealba utazó F1-rajongók komoly rendőri jelenléttel és tiltakozó csoportokkal szembesülnek a város utcáin.

Kanada egyetlen Forma-1-es bajnoka, Jacques Villeneuve még csütörtökön nyilatkozott elítélően a tiltakozó diákok viselkedéséről, azt mondta, hogy mostanra nevetségessé vált a folyamatos panaszkodásuk, ideje lenne visszavonulni az utcákról.

Az 1997-es bajnok szavai nem arattak túl nagy tetszést a fiatalság körében, nagyon sokan a Twitteren támadták a őt, de a CBC Newsnak azt is elárulta a 41 éves versenyző, hogy e-mailben súlyos sőt halálos fenyegetéseket is kapott.

A Forma-1-es nagydíjat megzavarni próbáló tiltakozók elsődlegesen a verseny napjára, vasárnapra koncentrálhatnak, a célpontjuk pedig a tömegközlekedés, a pályának otthont adó Notre Dame-szigetre vezető metróvonal működésének ellehetetlenítése lehet. A metrón és a pálya környékén kiemelten erős a rendőri jelenlét.