Borús, 20 fokos időben az első szabadedzéssel megkezdődött a Kanadai Nagydíj versenyhétvégéje Montrealban.

Az első gyakorláson Lewis Hamilton hozta a legjobb időt, de mögötte viszonylag szorosan alakult a sorrend, Sebastian Vettel a Red Bull gyengébb csúcssebessége miatt az utolsó szektorban időt veszítve egytizeddel maradt el tőle. Szintén közel volt Nico Rosberg és Fernando Alonso is, de még a 7. helyen záró Kobajasi Kamui is csak bő négytizeddel maradt el a mclarenestől.

A top10-be befért még Sergio Perez a másik Suaberrel, Michael Schumacher és Jenson Button is, de az angol számára nem alakult jól az edzés, ugyanis a kuplung olajszivárgása miatt az egész autót szét kellett szerelni, mindössze 12 kört ment.

Még rosszabb délelőttöt zárt a caterhames Heikki Kovalainen, a finn az edzés közepe táján a 9. kanyarban falhoz verte a zöld-sárga járgány, az autó jobb oldalán mindkét felfüggesztés ripityára törött. A pilóta sértetlenül megúszta, de a körözés jó ideig állt a Caterham eltávolítása miatt.

Sajnos sérültje is akadt azonban az első szabadedzésnek, a HRT egyik csapattagját saját pilótájuk, Padro de la Rosa üthette el, Egyelőre nem tudni pontosabbat, de a szerelőhöz azonnal megérkezett a mentő, a pórul járt csapattag pedig magánál volt, valószínűleg csak a lába sérült.

A HRT-nek amúgy nem lett volt rossz az edzés mérlege, hiszen de la Rosa Bruno Sennát, saját csapattársát, Narain Karthikeyant és a most leglassabb Marussiákat is verve a 19. idővel zárt.

Bár néha pár csepp hullott, a komolyabb eső elkerülte pályát, de lassan komolyabb csapadékra is lehet számítani, a délutáni, második edzés már vizes is lehet.

Félig vicces, félig azért komoly, hogy a mesterséges sziget állatvilága is bemutatót tartott a Gilles Villeneuve pályán délelőtt: egy róka, egy mókus és egy mormota is az aszfaltcsíkra tévedt a másfél óra alatt. 2007-ben a Super Aguri-s Anthony Davidson egy mormota elütése miatt bukott el egy kiváló pontszerző helyet, de egy állat elgázolása komolyabb balesetet is okozhat.

Kanadai Nagydíj, 1. szabadedzés, Montreal, 201.06.08.