A Monacói Nagydíj egyértelműen a Forma-1-es versenynaptár legextravagánsabb, legkülönlegesebb hétvégéje, és ez a csapatok, pilóták külsőségein is meg szokott látszani. Különleges festések, gyémántok, új sisakok vagy overallok, mindig akad valami.

Idén számos versenyző készült egyedi sisakkal Monte-Carlóra, Fernando Alonso, Kimi Räikkönen, Romain Grosjean, Sebastian Vettel, Sergio Perez, Jean-Eric Vergne, Pastor Maldonado és Charles Pic is új bukóban köröz.

Alonso tavalyhoz hasonlóan aranyra váltott, a spanyol sisakján kártyák, dobókockák utalnak a monacói kaszinókra, a rulett pedig kétféleképpen is szerepet kap. Egyrészt felkerült a “tegyél/fogadj a pirosra” szöveg, ami nyilván a Ferrari reményeit testesíti meg, és egy, a rulettkerékre emlékeztető mintán a pilóta számára fontos számjegyek is sorakoznak fejfedőn. Növekvő sorrendben: 5 – Alonso rajtszáma, 14 – a szerencseszáma, 19 – a leggyorsabb körei, egyben a monacói pálya kanyarjai, 20- F1-es pole-jai, 30 – az életkora, 70 – a Monacói Nagydíj 70. jubileuma alkalmából, 75 – az F1-es dobogós helyezései és végül 78, a verseny köreinek száma.

Az aranysisakot a futam után egyébként elárverezik, az összeg pedig Alonso saját, a gyermekek közlekedésbiztonságát növelni kívánó alapítványához kerül.

Alonso monacói remixe

Sebastian Vettel ugyan máskor is állandóan váltogatja a sisakfestését, így nála nincs olyan ideológia, mint Alonsónál, de a címvédő is újított, ő arany és ezüst flitterekkel, valamint egy nagy Monaco felirattal jelzi, hol is versenyez a hétvégén.

Vettel flitterezik

Kimi Räikkönenről köztudott, hogy nagy rajongója az 1976-os F1-bajnoknak, James Huntnak. A finn 2007-ben a playboy pilóta neve alatt egy motorosszán-versenyen is indult, most pedig egyenesen Hunt festését viseli a sisakján Monacóban, így emlékezik az 1993-ban elhunyt angolra.

James Hunt? Nem, Kimi Raikkönen!

A Jégember csapattársa, Romain Grosjean Vettelhez hasonlóan inkább csak egyszerűen a látványra ment, és ahogy Alonso, úgy ő is az aranyat érezte Monacóhoz megfelelőnek.

Grosjean a Lotus 500. futamára aranyozott

A sauberes Sergio Perez sisakja első pillantásra a szokásosnak tűnhet, de a hátulján ott egy új minta, a mexikói pilóta a hazájában és egész Dél-Amerikában nagyon népszerű színész-rendező, Roberto Gomez Bolanos, közismert becenevén Chesperito alakja. Perez nagy rajongója Chesperitónak, így a két példányban készült monacói sisak egyikét neki is ajándékozza majd a hétvége után, míg a másikat elárverezik, a pénzzel pedig a mexikói árvákat segítik.

Checo Chesperitóért rajong

Räikkönenhez hasonlóan a Toro Rossó-s Jean-Eric Verge is egy korábbi F1-es festését hordja Monacóban. A francia ifjonc honfitársa, Jean Alesi mintájával köröz majd, az apropó az, hogy Alesi a hétvégén az autóversenyzés Monaco melletti másik legismertebb versenyén, az indianapolisi 500 mérföldes futamon indul. Vergne így drukkol a veteránnak.

Vergne, Monaco, 2012

A barcelonai futamgyőztes, Pastor Maldonado “a föld lüktetését” vitte fel a sisakjára, a szokásos ezüstös alapot földbarnára cserélte.

Maldonado megrengeti a földet

Alonsóé mellett a “legmonacósabb” festés mindenképp Charles Picé, a Marussia francia újonca a korábbi monacói győztesek névsorát tette fel a sisakja tetejére.

Pic a nagyokat sorolja