Bár a meteorológusok korábban csak a hétvégére ígértek csapadékot, az eső már a Monacói Nagydíj mai második szabadedzésen megérkezett.

A csapadék negyed órával a kezdés után kezdett hullani, de a lehető legrosszabb módon, ugyanis épp csak szemerkélt. A szűk, végig korlátokkal, falakkal övezett pályán nem volt érdemes száraz gumikon kockáztatni, az aszfalt azonban az átmeneti esőgumikhoz nem volt elég nedves, így bő fél óra csak tapogatózással, kivárással telt.

Később azért intermediate abroncsokon csak kimentek a pályára az autók, de a köridők tekintetében nyilván nem történt változás, az első bő tíz percben futott körökön senki nem javított. Az eső előtt csak Jenson Button, Kobajasi Kamui, Sergio Perez és Heikki Kovalainen tette fel a szuperlágy gumikat, így nem meglepő, hogy az utolsó száraz pillanatokban kört teljesítő mclarenes zárt az élen, méghozzá meglehetős előnnyel.

Mögötte a top10-ben Kobajasi kivételével mindenki csak lágygumis kört ment, azonban épp emiatt kimondottan figyelemreméltó a lotusos Romain Grosjean, aki a rosszabb tapadású gumin is csak négytizeddel volt lassabb Buttonnál.

Az időket azonban ezen túl nem érdemes elemezni, a változó körülmények és az eltérő programok lehetetlenné teszik az összehasonlítást. Esetleg ki lehet még térni arra, hogy Felipe Massa egy az egyben hozta Alonso idejét a szárazon, míg a Williamsnél a Monaco-specialista, friss győztes Pastor Maldonado kiválóan ment az első napon, míg csapattársa, Senna hozzá képest csak szenvedett.

Délelőtt szerelés miatt Kimi Räikkönen gyakorlatilag teljes egészében kihagyta az edzést, de délután már a finn is vezetett, 25 körével a legaktívabb pilóták közé tartozott.

A nedves pálya amúgy jó néhány versenyzőn kifogott, főleg a Mirabeau bukótere volt nagyon forgalmas. Az elrontott féktávot követően megfordult ott Senna, Maldonado, Perez, Massa és Kovalainen is – a többiekkel ellentétben azonban a finn ott is ragadt, nem tudott kimanőverezni a szűk beugróból.

A Forma-1-esek számára pénteken szünnap következik Monacóban, míg a betétfutamok letudják az időmérőiket és első futamaikat, a versenyhétvége szombaton a harmadik edzéssel és az időmérővel folytatódik majd.

Monacói Nagydíj, 2. szabadedzés, Monte-Carlo, 2012.05.24.